full screen background image

UE deplânge ”pierderea inacceptabilă de vieţi omeneşti” în Iran

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a deplâns marţi “pierderea inacceptabilă de vieţi omeneşti”, într-o reacţie la numărul mare de victime în cadrul mişcării de contestare în desfăşurare în Iran, invitând “toate părţile interesate” să se abţină de la “orice act de violenţă”, relatează AFP.

Iranul este de joia trecută scena unor proteste violente împotriva dificultăţilor economice şi împotriva regimului. În total, 21 de persoane au fost ucise în violenţele legate de aceste manifestaţii.

Uniunea Europeana “urmăreşte îndeaproape protestele aflate în desfăşurare în Iran, creşterea violenţei şi pierderea inacceptabilă de vieţi omeneşti”, a subliniat Federica Mogherini într-o declaraţie emisă în noaptea de marţi spre miercuri în numele UE.

“Manifestaţiile paşnice şi libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale care se aplică tuturor ţărilor, iar Iranul nu face excepţie”, a adăugat ea, indicând că UE a fost “în contact” în ultimele zile cu autorităţile iraniene.

“În spiritul deschiderii şi al respectului care stă la baza relaţiei noastre, ne aşteptăm ca toţi cei interesaţi să se abţină de la violenţă şi ca libertatea de exprimare să fie garantată”, a afirmat Mogherini.

O purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene a reacţionat deja luni faţă de protestele din Iran, exprimându-şi speranţa că dreptul de a manifesta şi la libera exprimare este “garantat”.

Manifestaţiile din ultimele zile din Iran sunt cele mai importante de la mişcarea de contestare faţă de realegerea fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009.

AGERPRES

comments

comments