full screen background image

7 noiembrie – Cvintetul fericirii

Uneori auzi despre finaluri nefericite petrecute celor mici sau mari din jurul tău. Și te întrebi de unde atâta nefericire, încât să alegi renunțarea. Și îți dorești să faci ceva pentru a te face pe tine și pe cei dragi mai fericiți.

Și pornești de la cauze. Ce “cauzează” fericirea? E clar că vine la pachet cu succesul. Pe care îl obții acasă, la muncă sau în relațiile cu prietenii. Și zic asta pentru că nu am văzut încă elev trist pentru că i-au fost răsplătite cunoștințele sau abilitățile, nu am văzut adult nefericit pentru că a fost promovat, nu am văzut om supărat pe prietenii care îl îmbrățișează. Deci succesul ne face fericiți. Dar oare nu cumva reușim tocmai pentru că suntem fericiți? Nu e de fapt un raport cauză-efect care trasează un cerc al fericirii?

Iar dacă e așa, înseamnă că ar trebui să facem mai mult pentru a fi fericiți, astfel vom obține succesul și vom spori fericirea și inevitabil… succesul aducător de și mai multă fericire.

V-am învârtit în cerc și unii ar putea să fi amețit deja. Hai să o luăm științific și să găsim “drogurile” aducătoare de fericire! Cercetătorii spun că ar fi un cvintet de neurotransmițători ce provoacă fericirea. Denumirile sunt mai puțin importante, așa că vă voi povesti despre ele fără a le denumi. Primul e cel ce este eliberat în organism când ne atingem un obiectiv. Îmi veți spune că e greu să atingi zilnic un obiectiv pentru a fi fericit. Ei bine… nu e chiar atât de greu. Dacă ne propunem zilnic obiective mici, fără a apela la amânarea îndeplinirii lor, vom avea parte de bucurie. Deci nu doar obiective lunare și anuale, ci și zilnice. Al doilea declanșator al fericirii se activează atunci când ne simțim semnificativi. Dacă ceilalți nu ți-o spun zilnic, poți încerca tu câteva trucuri: fii recunoscător în fiecare dimineață pentru trei lucruri pe care le ai – chiar dacă altora le par nesemnificative -, imaginează-ți un viitor mai bun sau că ești în compania persoanei pe care o iubești și nu uita să te expui la soare zilnic. Scandinavii o fac tocmai pentru că știu că lipsa soarelui te face nefericit. Al treilea declanșator îl poți activa prin îmbrățișări. Fă-o zilnic de mai multe ori! Precum indienii pentru care este o practică obișnuită aceea de a-și îmbrățișa prietenii. Al patrulea declanșator acționează mai degrabă ca un sedativ. Dar percepând mai puțină durere, suntem și mai puțin supărați. Îl poți activa râzând mai mult, făcând sport, consumând ciocolată și parfumându-ți camera cu lavandă sau vanilie.

Hai că nu chiar atât de greu! Un cvintet al fericirii, demn de luat în calcul. Toți ne dorim fericirea cronică… și dacă unerori ceilalți sunt o sursă mai săracă, e rost să facem noi mai mult pentru a o obține. Cvintetului amintit, adăugați-i și nițică educație.

comments

comments