full screen background image

Amenzi de peste 430.000 de lei, pentru lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu

Șeful ISU Suceava, general Ioan Burlui, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre sancţiunile care pot fi aplicate beneficiarilor sau proprietarilor de construcţii care ar trebui să deţină autorizaţie de securitate la incendiu şi nu au obţinut-o încă.

Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare / schimbare de destinaţie atrage amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei.

Burlui a precizat că ISU îşi reafirmă disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu şi eliberarea actului administrativ.

În acest an, în județul Suceava, s-au depus 802 cereri în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor la securitatea la incendiu, iar în urma verificărilor, s-au emis 170 de avize și 98 de autorizații.

“La 30 septembrie a expirat termenul de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu, însă până pe 31 decembrie nu vor fi sancționați cei care nu au autorizația de securitate la incendiu dacă au solicitat la noi emiterea acestor documente, fie se află în derularea unor proiecte vizând creșterea siguranței în exploatare a construcțiilor” a spus Burlui.

În acest an, potrivit ISU Suceava, s-au aplicat 1.579 de avertismente și 165 de amenzi de 437.500 lei.

Obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor / investitorilor construcţiilor, iar documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită de proiectanţi şi certificată de verificatorii de proiecte, atestaţi.

comments

comments