full screen background image

Refugiați în România din Irak și Siria, voluntari pe șantierul Bucovina Build & Travel

La Rădăuți, în ziua de 6 septembrie, pe șantierul Bucovina Build & Travel, cele 15 familii beneficiar de locuință din proiect și voluntarii prezenți au avut parte de o surpriză plăcută încă de dimineață: 14 vorbitori de limba arabă, refugiați în România din Irak și Siria au venit să dea o mână de ajutor pentru o zi, voluntariind.

“Este o surpriză frumoasă, neașteptată, prezența acestor oameni necăjiți aflați departe de țară, pe șantierul nostru. Ei lucrează ce este nevoie: ridicare și montare ferme de acoperiș pe structura casei, montare OSB pe pereții exteriori sau a izolației pe pereți. Unii sunt de meserie electricieni în țara lor, alții muncitori. Familiile beneficiar sunt încântate de acest ajutor neașteptat.” menționează Adrian Ciorna, președintele Habitat pentru Umanitate Rădăuți, organizatorul proiectului.

Sunt însoțiți de Ioana și Maria, asistente sociale de la Fundația Icar care au facilitat această zi de voluntariat. Un traducător sirian, format ca inginer la Politehnica Iași, a asigurat comunicarea, orientarea de dimineață a voluntarilor refugiați și transmiterea primelor sarcini de efectuat la casele unde au fost alocați pe șantier.

Mahmoud Algamin este din Irak, electrician de meserie și se află în România de 5 luni de zile. “Voi face pe acest șantier ceea ce mi se va cere, numai să fie benefic pentru societate. Îmi doresc să am liniște și siguranță și să trăiesc ca și orice om normal.”
În cursul operațiunii de ridicare a fermelor de acoperiș pe platforma casei spre montare, voluntarii sirieni și irakieni acționau energic și ca o echipă. Radu Munteanu, capul de familie beneficiar menționează: “Este un ajutor neașteptat, sunt bineveniți, casa mea capătă contur.”

Dintre refugiații aflați la centrul din Rădăuți cei 14 prezenți azi au spus un „da” fără ezitare ca răspuns la solicitarea Fundației Icar și a Centrului. “Sunt voluntar aici să servesc oamenii care au nevoie de noi. Cum ne-au primit românii și ne-au dat ce ne-a trebuit vreau să dăm și noi ceva înapoi țării care ne-a ajutat”, spune Abdulkader care își dorește pace și stabilitate în țara lui.

Cele 15 case edificate în acest proiect vor avansa mai mult datorită unei zile de muncă asigurate de acest grup neașteptat, refugiații. Iată, azi, aproapele semenului lor, pentru cele 15 familii beneficiar de casă din Rădăuți vine din Iraq și Siria. O lecție pentru fiecare dintre noi de întoarcere a binelui pentru binele primit.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments