full screen background image

Lungu vrea în continuare grădiniţă în parcul Şcolii din Obcini. USR nu este de acord

Primarul municipiului Suceava, ION LUNGU, își menține poziția de a construi o grădiniță cu program prelungit în curtea școlii “Ion Creangă” din cartierul Obcini.

În ultimele zile, mai mulți localnici au solicitat menținerea parcului de lângă școală și găsirea unui alt teren pentru grădiniță.

LUNGU a spus că “nu există altă variantă” și că vor mai fi plantați copaci în cartier.

Printr-o scrisoare deschisă adresată primarul Ion LUNGU, Filiala judeţeană USR Suceava “este alături de grupul de cetăţeni ai cartierului Obcini, părinţi, copii şi cadre didactice, care consideră nepotrivit amplasamentul unei clădiri noi cu destinatia de gradiniţă în incina Şcolii Gimnaziale Ion Creangă”.

“USR Suceava recunoaste necesitatea infiintarii unei grădinițe cu program prelungit în cartierul Obcini, dar atrage atentia ca edificarea unei cladiri noi in incina Scolii Gimnaziale ‘Ion Creangă’ este ilegala.

Conform Cap.1 Art 1. (3) din “Norma de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor”, emisa de Ministerul Sanatatii si publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 bis din 22.03.1996, cu completarile si modificarile ulterioare: “Terenul aferent unitatilor pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor trebuie sa permita desfasurarea in aer liber a activitatilor copiilor si tinerilor, asigurand pentru aceasta (…) intre 10 si 50 m2 pentru un elev, pe tura”.
Scoala Gimnaziala ‘Ion Creangă’ are in acest moment un efectiv de 1.280 de elevi, cu un program organizat in doua ture de aproximativ 650 elevi/tura. Terenul liber de constructii din incinta scolii ar trebui deci sa ocupe o suprafata minima de 6.500 mp, ceea ce deja depaseste suprafata actuala disponibila (retinand ca, pe langa cladirea initiala cu o suprafata de 1.754 m2, in incinta scolii a mai fost construita si o sala de sport de capacitate mare). Edificarea unei noi cladiri in aceasta incinta este asadar imposibila; din contra, ar trebui alocate noi suprafete aferente desfasurarii in aer liber a activitatilor elevilor.

USR Suceava considera necesara protejarea parcului din curtea Scolii Gimnaziale ‘Ion Creangă’, infiinţat de către părinți, profesori și de comunitatea cartierului Obcini din fonduri proprii și sponsorizări, si îngrijit an de an de către copii si dascali. Astfel, recomandam ca acest parc de 1.400 m2 sa fie indexat in “Registrul spatiilor verzi din Mun. Suceava” si ocrotit ca atare.

Avand in vedere densitatea foarte mare a fondului construit din Cartierul Obcini, precum si cvasiinexistenta terenurilor libere propice construirii unei noi unitati de invatamant in aceasta zona, USR Suceava recomanda demararea unei consultari publice pentru identificarea unor cladiri existente care sa permita reconversia functionala pentru acomodarea unei gradinite cu program prelungit, in conditiile respectarii normelor de siguranta, de sanatate publica si de protectie a mediului.”, transmite Teodora Munteanu, presedintele Filialei judeţene USR Suceava.

De menţionat este faptul că, în urmă cu mai bine de 2 ani, aleşii locali PDL, actualii consilieri PNL, au cerut evacuarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în sediul acestei instituţii. Aceasta mai ales că, la finele anilor 1980, imobilul cu pricina fusese proiectat cu funcţiunea de unitate preşcolară.

Pe de altă parte, la mijlocul lui 2016, Primăria Suceava identificase, pentru ridicarea unei grădiniţe, 5 ari de teren disponibil pe strada „Rulmentului”, suprafaţă ocupată de o staţie de transformare a energiei electrice destinată deservirii reţelei de transport cu troleibuze din aceeaşi ani 1980. Ulterior s-a constatat că terenul cu pricina nu este a Primăriei, ci se află pe raza unităţii administrativ-teritoriale Şcheia.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza