full screen background image

Cod galben de inundații în șapte bazine hidrografice din Transilvania și Moldova

Hidrologii au emis, joi, o nouă atenționare Cod galben de inundații, valabilă până sâmbătă seara în șapte bazine hidrografice situate în județe din Transilvania și Moldova.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 25 mai, ora 12:00 — 27 mai, ora 20:00, bazinele hidrografice vizate de atenționarea Cod galben sunt: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Olt — bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Suceava, Moldova, Bistrița.

Hidrologii prognozează că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza (județul Maramureș), Someșul Mare și afluenți (județul Bistrița Năsăud), în intervalul 25 mai, ora 12:00 — 26 mai, ora 10:00.

De asemenea, începând de joi, de la ora 16:00 și până sâmbătă, ora 20:00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Olt — bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), Suceava, Moldova — bazin superior (județul Suceava), Bistrița — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț, Bacău și Harghita).

INHGA menționează că fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Covasna, Harghita și Suceava.

Pe de altă parte, hidrologii au ridicat, începând de joi, ora 12:00, atenționarea Cod galben de inundații, valabilă pentru celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Atenționarea a fost transmisă către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Olt, Siret.

AGERPRES

comments

comments