full screen background image

„Festivalul de Teatru, în limba română, pentru Copii şi Tineret”, ediția 2017, la final

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret ediția a XI-a, a debutat cu o etapă de preselecție în urma căreia s-au calificat 17 trupe de teatru și 21 de participanți la secțiunea monolog. Peste 200 de tineri actori amatori sosiți din Sebeș, Piatra Neamț, Roman, Bacău, Moinești, Drăgușeni,Udești, Ilișești, Șerbăuți, Suceava,dar și din Republica Moldova, au conferit Festivalului de la Suceava un caracter național, eveniment care s-a impus în calendarul anual, fiind așteptat cu mare nerăbdare. Calitatea ridicată a paticipanților, organizarea, precum și Teatrul Municipal “Matei Vișniec”, devenit gazdă a concursurilor din cadrul festivalului, reprezintă de asemenea o certitudine a calității condițiilor pe care Suceava le oferă participanților. Juriul a avut în componență membri cu experiență în acest gen de festival: actorii Gabriela Ioniță, Dan Clucinschi, Ligia Toniță, Letiția Rândașu, maestrul Mihai Pînzaru-PIM, Carmen Steiciuc, Mihaela Beșa, Cornel Grosar.

Președinta juriului, actrița Gabriela Ioniță, prezentă la toate cele 11 ediții, a realizat un rezumat cu activitățile din cadrul festivalului:
„Primii care i-au pășit pragul au venit de departe, de acolo unde în inimile noastre, fiecare dintre noi avem un mic gol lăsat: Republica Moldova, mai exact din satul Sălcuța, raion Căuășeni. Rar mi-a fost dat să văd atât de multă pioșenie, și smerenie. O mare familie numită “Steaua fără nume” cu un autor care, din punctul meu de vedere, are harul de a îmblânzi cuvintele: Vlad Sărățilă.
Am avut apoi o “Carte cu jucarii” adusă de trupa de teatru ” Art Alfaomega” din Piatra Neamț, un “Mini Gong” din Roman care a lăsat un ecou ce durează de obicei până la ediția anului următor, multe “Amintiri, amintiri” scoase din cufere de inegalabilii copii ai școlii gimnaziale “Luca Gavril” din Drăgușeni.

Prezent la acest festin teatral a fost și Mihai Eminescu, alegând ca mesageri, pentru a treia lui Scrisoare, copiii trupei de teatru “Antera Grup” de la Școala Gimnazială nr 10 Suceava și ai Școlii Gimnaziale “Academician H. Mihaescu” din Udești. Din nou ne amintim de prin copilarie cu micuții din Ilișești, stând liniștiți în atelierul teatral “Masca” din Bacău, admirând “Florile lui Luchian” din Moinești.
Au reușit să surprindă prin delicatețe, naturalețe, firesc și sensibilitate la sectiunea individual: Anubis Claudia Stoenescu – Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu Suceava, Iustin Marc – Asociația “Art Alfaomega”Piatra Neamt, Ițco Teodora – Școala Gimnazială ” Miron Costin” Suceava, Serena Măriuț – Atelier teatral “Masca” Bacau, Iulia Cîrstean – Colegiul de Artă ” Ciprian Porumbescu” Suceava, Adela Șulea – Școala Gimnaziala “Miron Costin” Suceava, Ilinca Tapalagă – Asociația “Art Alfaomega”, Piatra Neamț, Oboroceanu Raul- Stefan – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinesti, Otilia Sărățilă- Liceul teoretic “Meșterul Manole” Republica Moldova, Teodor Gheorghieș – Asociația “Art Alfaomega” Piatra Neamț, Cioban Andreea – Școala Gimnazială Șerbauti , Iuliana Toncu – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinesti, Andreea Ceres – Piatra Neamț, Asociația “Art Alfaomega.

O primă zi plină, ce și-a desemnat cu greu câștigătorii:

Secțiunea Monolog Copii:
Locul 1: Iustin Marc- Asociația “Art Alfaomega” Piatra Neamț, coordonator Gina Gulai
Locul 2: Oboroceanu Raul Ștefan – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinești, coordonator Iuliana Toncu
Locul 3: Ilinca Tapalaga – Asociația “Art Alfaomega”, coordonator Gina Gulai
Secțiunea Trupe Copii:
Locul 1: Trupa de teatru ” Art Alfaomega” – Piatra Neamț cu piesa : “Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, coordonator Gina Gulai
Locul 2: Trupa de teatru “Minigong” – Roman, cu piesa: “Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec, coordonator Cătălina Bostan.
Locul 3: Trupa de teatru ” Florile lui Luchian” – Moinești, cu piesa: ” Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte” de Ghițescu Corneliu, coordonator: Iuliana Toncu

O prima zi ca o gură de aer proaspăt respirat cu poftă, terminată la înălțime cu atelierele de teatru ținute de actorii Gabriela Ioniță, Ligia Toniță și Dan Clucinschi.

Mă grăbesc să ajung la teatru. Astăzi este a doua zi de festival, în care vor urca pe scenă artiști din Sebeș – județul Alba, Roman, Piatra Neamț, Liteni, Suceava, Broșteni.

Un început în dulcele grai moldovenesc susținut de tinerii trupei de teatru “Gong” din Roman. Forță, dinamism, profesionalism, un text bine ales: “Satul electronic” de Valeriu Butulescu. Jocul continuă în aceeași tonalitate jucăușă. Un grup de tineri frumoși, își încep povestea. Vin tocmai de la Sebeș – Colegiul Național “Lucian Blaga” Județul Alba, se numesc trupa “Colb” sau “praf de aur” (așa îi denumesc eu de când i-am cunoscut) și prin jocul lor actoricesc foarte bun, încep să ne duca pe noi, spectatorii, în lumea lui Caragiale. Au reușit să o facă foarte bine pentru că au toate mijloacele actoricești bine însușite. Felicitări doamnelor Candea Tereza și Goanda Bianca. Un spectacol bine închegat, colorat foarte viu de jocul bun al tinerilor actori. Și ca să nu avem nicio clipa să ne revenim, pe scena intră cei de la Trupa de teatru “TeenAct” din Piatra Neamț, ce au ca regizor și coordonator un fost premiant al acestui festival: Claudiu Ladan. Surpriza a fost mare și bucuria imensă. Un Claudiu matur, care știe ce vrea și ce face. A regizat piesa “Mai încercăm” de John Edward Cariani, iar ceea ce a ieșit a fost o mare bucurie sufletească. Mergem mai departe dar nu singuri ci cu :”Tatăl meu model” al Liceului Tehnologic “Iorgu Varnav Liteanu” din Liteni, un text preluat de la emisiunea Next Star și pus în scenă de d-na Sburlea Cecilia. Doi tineri frumoși, ce au reusit să ne emoționeze și să impresioneze prin acuratețea cu care au transmis mesajul textului. Bineînțeles că nu puteau lipsi tinerii trupei “Eco Art”, prieteni fideli ai festivalului. “Grand”, colaj din piese de I.L. Caragiale, îndraznețe alegeri, grele, redate intr-o maniera interesată. Doua inimoase profesoare Cristina Dranca si Alina Ciobică, 11 elevi ai “Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava și aveți garantată o jumatate de oră de calitate. “Pas cu pas” de la Liceul Tehnologic “Nicolai Nanu”din Broșteni, nu avea cum să nu ni-l aducă pe Nică a lui Ștefan al Petrei, pentru că și pe acolo l-au purtat la un moment dat pașii pe Ion Creangă. O soacră cu trei nurori în versuri, de Gheorghe Solcan, regizat de Aștefanei Capitolina. Costumele populare, graiul dulce moldovenesc au fost elemente binevenite pentru a reda spațiul și timpul povestirii.

Surpriza mare a venit din partea celor de la “Salvați copiii”, care anul acesta s-au decis să participe la festival, intuind parcă, nevoile noastre. E nevoie să știm cum să ne ferim și să ne apărăm de tot ce ne poate strica armonia cu noi înșine și cu cei din jur. “Volunteens” formată din voluntari, un coordonator: Lena Ailincăi, un nume de piesă : “Lapte de păpădie” și un puzzle greu de dezlegat: drogurile, violența domestică, etc., un gen de teatru Forum, bine gândit și binevenit.

La Secțiunea Monolog am fost răsfățați cu interpretari foarte bune: Octavian Afrăsinei, Stavarachi Cristina, Ioana Pavăl, Istrate Teodora Antonia, Teodora Sava, Vlad Pânzaru, Iencean Dănuț, Apetrei George.

Câștigătorii Secțiunea Monolog tineri:
Locul 1. Teodora Sava- Asociația “Art Alfaomega” Piatra Neamț, prof. coord. Gina Gulai
Locul 2: Vlad Pânzaru- Trupa “Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan
Locul 3: Stavarache Cristina- Trupa Eco Art, Suceava, prof. coord. Alina- Delia Ciobică
Mențiune specială: Octavian Afrasinei- Asociația “Art Alfaomega” Piatra Neamț, prof. coord. Gina Gulai

Sectiunea Trupe tineri:
Locul 1: Trupa de teatru ” Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan
Locul 2: Trupa de teatru” Teen Act”, Piatra Neamț, prof. coord. Raluca Rusu
Locul 3: Trupa de teatru ” Colb”, Sebeș, prof. coord. Cândea Tereza
Premiul de Interpretare Claudiu Ladan, trupa de teatru Teen Act.

Iubitorii de frumos au avut ocazia de a vizita și expoziția de afișe ale participanților care a fost o încântare pentru ochi, suflet și minte. Toate afișele au fost apreciate atât de juriu cât și de publicul prezent, dar pentru că exista un singur premiu a fost ales cel realizat de eleva Dana- Elena Trocin de la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu- Suceava.

“Mulţumesc mult pentru tot binele ce îl faceți tuturor prin acest festival” – Gabriela Ioniță, actriţă.

Acest proiect este realizat în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava.

comments

comments