full screen background image

Scandalul alimentelor de calitate inferioară, dezbătut în Parlamentul European

Scandalul alimentelor de calitate inferioară a ajuns şi în Parlamentul European. Aleşi din mai multe ţări din Estul Europei au cerut Comisiei Europene să intervină pentru a se renunţa la ceea ce numesc dublul standard în producția de alimente

Discuția nu este nouă. Faptul că același aliment produs de aceeași multinațională are gusturi diferite la Bruxelles, Berlin, București sau Budapesta, a mai fost scos în evidență. De fiecare dată producătorii s-au apărat spunând că își adaptează produsele la preferințele consumatorilor din fiecare țară.

De aceasta dată însă, țări precum Cehia, Ungaria sau Slovacia cer încetarea acestor practici. Inițiativei li s-au alăturat și europarlamentari români.

“Într-adevăr, există acest dublu standard și e până la urmă pe o piață europeană, unde toți cetățenii sunt egali, consumatorii sunt egali, producătorii nu au acest drept să pună pe piață produse diferite, cu standarde calitative diferite”, a declarat europarlamentarul Daciana Sârbu.

“Dacă într-un produs găsim în loc de zahăr sirop de glucoză e greu să spunem care e mai sănătos. Dar dacă în loc de zahăr găsim un produs care este periculos pentru sănătate, atunci este un mare semn de întrebare”, a spus Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii.

În perioada următoare se vor efectua mai multe analize pe produse, însă Uniunea Europeană nu poate impune multinaționalelor ce rețetă să folosească pentru produsele lor.

STIRI.TVR.RO

comments

comments