Președintele american, Donald Trump, a afirmat că este pregătit “să rezolve” singur problema nord-coreeană. fără ajutorul Chinei, potrivit declarațiilor citate duminică de cotidianul Financial Times, cu câteva zile înainte de vizita omologului său chinez, Xi Jinping, relatează AFP.
“În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru”, a declarat președintele american cu intenția evidentă de a-și arăta determinarea și fermitatea, înainte de a-l primi pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, joi și vineri, la reședința sa privată Mar-a-Lago, în Florida.
La întrebarea dacă este posibil ca Statele Unite să acționeze singure, fără să aștepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: “Absolut”, fără să ofere mai multe detalii.
“China va decide dacă ne ajută cu Coreea de Nord (…) Dacă nu vor face acest lucru, nu va fi bine pentru nimeni”, a adăugat liderul administrației de la Casa Albă în interviul acordat cotidianului financiar britanic.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a făcut cunoscut mai devreme în cursul aceleiași zile că Statele Unite intenționează “să pună presiune” pe China pentru ca aceasta “să acționeze” împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord.
”Singura țară care poate stopa Coreea de Nord este China și ei o știu (…) Ei trebuie să acționeze și noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acționa”, a afirmat Nikki Haley într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune ABC.
Președintele american, Donald Trump, declarase joi pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi ”foarte dificilă”, în special din cauza diferendelor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii.
Dar ”conversația cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreii de Nord”, a estimat Nikki Halley, lăsând să se întrevadă o întâlnire tete-a-tete tensionată între cei doi lideri în legătură cu dosarul nord-coreean.
Beijingul a anunțat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancțiunilor ONU vizând să convingă Phenianul să renunțe la programele nuclear și balistic.
O măsură considerată insuficientă de către Nikki Haley.
“Știm că le vine (cărbune) prin alte mijloace. Vrem să vedem acțiune ferme din partea Chinei pentru a condamna Coreea de Nord, și nu doar cuvinte”, a adăugat ea.
De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump a lăsat să planeze posibilitatea unei acțiuni militare împotriva Phenianului, dacă acesta refuză să se conformeze.
La începutul lui martie, președintele american a afirmat că este pregătit să utilizeze “întreaga capacitate militară a Statelor Unite” pentru “a contracara rachetele balistice nord-coreene”.
Opțiunea militară “a fost mereu pe masă”, a reamintit duminică fostul ministru al apărării al lui Barack Obama, Ashton Carter.
“În 1994, am lucrat la un plan pentru o lovitură preventivă (asupra Coreii de Nord) de care nu am avut nevoie. Avem aceste opțiuni. Trebuie să le păstrăm”, a mai declarat el pentru canalul ABC.
În opinia sa, reticențele Chinei de a merge prea departe în privința Coreii de Nord se explică prin temerile Beijingului de a vedea prăbușindu-se regimul de la Phenian.
AGERPRES