full screen background image

13 februarie, Ziua Mondială a Radioului

În ciuda faptului că are peste 100 de ani, radioul este unul dintre cele mai populare mijloace de comunicare în masă din lume. Radioul salvează vieţi, spune poveşti, educă tineri, transmite ştiri, oferă un mijloc de recreere. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care UNESCO a iniţiat Ziua Mondială a Radioului, iar ONU a avut prima transmisie de la sediul său, pe 13 februarie 1946.

Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.

Primul semnal radio a fost trimis şi primit în 1895 în urma unui exepriment al inventatorului italian Guglielmo Marconi. El a construit un sistem care putea să transmită şi să primească semnale radio de la o distanţă de 3 km. Marconi a adus, de-a lungul timpului, nenumărate îmbunătăţiri acestei invenţii. În 1901 a reuşit să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.

„Alo, alo, aici Radio Bucureşti”! Sunt primele cuvinte care s-au auzit în eter, la 1 noiembrie 1928, in România, când s-a infiinţat postul naţional de radio, Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi. Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei româneşti.

1 noiembrie este ziua naţională a radioului în Romania, moment în care societatea organizează zilele porţilor deschise. Sute de vizitatori trec pragul studiourilor ca să-i cunoască pe realizatorii emisiunilor îndrăgite.

De Ziua Mondială a Radioului se atrage atenţia asupra importanţei acestui mijloc de comunicare şi sunt încurajate acţiuni de celebrare a radioului în parteneriat cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaționale, organizaţii neguvernamentale, media şi ascultători.

În 2017, UNESCO propune pentru această zi tema „Radioul eşti TU” un apel pentru o mai mare audienţă și o mai mare implicare a fiecăruia dintre noi.

Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.

Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani !

Cu această ocazie, UNESCO susţine şi menţine ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani şi subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.

Radioul este un instrument media de coeziune, educaţie şi cultură şi o platformă pentru schimbare, în care tinerii se se pot afirma.

Tinerele şi tinerii nu sunt reprezentaţi suficient în media, ceea ce reflectă de fapt excluderea mai largă, socială, economică şi democratică. Tinerii producători de radio sunt încă puţini şi de asemenea sunt încă prea puţine programe dedicate sau desemnate tinerilor, iar obiectivul Zilei Mondiale a Radioului în 2017, este şi acela de a reflectă şi eforturile UNESCO pentru contracararea tuturor formelor de discriminare.

Prin comunicarea informaţiilor radioul ajută comunităţile să iasă din izolare în situaţii de conflict, de tensiuni politice sau în situaţii de dezastre umanitare. De exemplu, UNESCO foloseşte în special radioul pentru a difuza mesajele urgente în cazul epidemiei de Ebola sau pentru a ajuta comunităţile de refugiaţi să-şi reia legăturile sociale, pentru a educa sau informa prin programe create şi prezentate de tineri, se mai spune în mesajul Irinei Bokova.

Uniunea Radiourilor şi Televiziunilor Internaţionale a creat o platformă web unde difuzorii şi ascultătorii sunt invitaţi să posteze impresii despre impactul pe care îl au emisiunile radio în viaţa lor.

Agerpres

comments

comments




Leave a Reply

avatar