Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează pe primul loc în topul universităților românești alcătuit pe baza brevetelor de invenții acordate în anul 2016 de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România.
În anul 2016, OSIM a acordat Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava un număr de 34 de brevete de invenție, rezultat care clasează universitatea suceveană pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din țară, aceasta fiind urmată de Universitatea „Transilvania” din Brașov (13 brevete) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (11 brevete).
Contribuții determinante în domeniu au fost înregistrate de centrele de inventică ale USV dezvoltate de regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, și de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară.
Acest rezultat important reconfirmă poziția de lider național al universității sucevene în domeniul inventicii, evidențiată și de clasarea pe primul loc în topul universităților românești atât pentru numărul de brevete acordate, cât și pentru numărul de cereri de brevete înregistrate de universități la OSIM în perioada 2007-2013, criteriu avut în vedere de planul strategic național precedent.
Această prolifică activitate de inventică a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost recunoscută și prin decernarea Trofeului Creativității de către OSIM în octombrie 2014.
În anul 2016 brevete naționale au obținut 21 de universități românești, fapt reflectat de Buletinele Oficiale de Proprietate Intelectuală publicate de OSIM și de Baza de date Espacenet a Oficiului European de Brevete (EPO).
Trofeul calității acordat de Oficiul de State pentru Invenții și Mărci în luna octombrie 2014 pentru rezultatele de inventică obținute de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a realizat mai mult de 350 de invenţii în domeniile transformatoare electrice, micromotoare neconvenţionale şi energetică solară, fiindu-i acordat titlul „Inventator de elită”, clasa I, de Comisia de Inventică a Academiei Române
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt a realizat peste 150 de invenții în domeniile analitică instrumentală, echipamente pentru valorificarea superioară a deșeurilor de lemn, echipamente pentru încercarea și caracterizarea avansată a materialelor, fiindu-i conferit Ordinul în grad de Cavaler al Federației Internaţionale a Inventatorilor
Leave a Reply