full screen background image

13 ianuarie – Ajutor!… Fără calculator

Se pare că am trecut cu bine peste capriciile iernii și avem în față un weekend alb și prietenos. Gata cu vântul ce te ia pe sus, cu mașinile înțepenite în zăpadă și cu lipsa de inspirație a părinților ce s-au trezit că nu-și pot împinge copiii la joacă afară, din cauza gerului. Weekendul acesta, monitoarele de calculatoare, tabletele și celelalte gadgeturi pot fi închise.

În sfârșit, părinții le pot oferi alternative micilor pasionați de tehnologie. Și nu pentru că și-ar pune prea mult imaginația și timpul la bătaie, ci pentru că iarna e darnică. Patinoar, pârtie, bulgăreală, oameni de zăpadă, cazemate… Gata! A trecut disperarea exprimată de unii părinți pe diferitele pagini de socializare, legat de faptul că gerul i-a înțepenit pe cei mici în fața monitoarelor. Și când spun disperare, nu exagerez cu nimic.

M-am întrebat, citind strigătul de ajutor al unui părinte în această privință, cine cu ce greșește. Părintele spunea că școala nu știe cum să educe copilul, astfel încât să stea cât mai departe de monitor. Că ar trebui să li se vorbească mai des cât sunt în bancă, despre efectele nocive ale acestei activități prelungite. Pentru că elevii, cel puțin până la o anumită vârstă, respectă ce li se spune la școală. Sincer, nu mi-a venit să cred. Deci tot școala e vinovată de cele petrecute acasă…

E drept că cel mic respectă ce i se spune la școală. Dar legat tot de școală. Dacă la școală sunt reguli impuse fără compromisuri, copilul știe că nu are alte variante. Se simte confortabil respectându-le și nu îi trece prin cap că ar putea face și altfel. Cel puțin până la o vârstă.

Dar ce se întâmplă în afara școlii, e greu de controlat de profesor. Oricât i-ai vorbi despre ce e bine și ce nu e, dacă acasă limitele rămân doar în teorie, e greu să te aștepți ca cel mic să le respecte, doar de dragul școlii. Acasă părintele e și prieten și profesor. În proporții alese de fiecare. Și de aceea tot părintele e cel care suportă consecințele lipsei de fermitate în aplicarea regulilor.

Dar pentru că afară totu-i alb și albul e despre pace, zic să o facem și între profesori și părinți în această privință. Spre binele celor spre care își îndreaptă ambele categorii eforturile: al copiilor. Și să stabilim o regulă! Weekendul acesta ieșim cu toții afară. La zăpadă! Și dacă părinții au uitat să patineze sau să schieze, măcar un îngeraș să facă în zăpadă. De dragul celor mici, de dragul zăpezii și al gândurilor bune! Weekend alb să aveți! Cu reguli și educație, în doze consecvente!

comments

comments




Leave a Reply

avatar