full screen background image

Mutarea maternităţii din Fălticeni nu a fost aprobată nici astăzi. Urmează o nouă încercare, marţi. Ascultă înregistrarea discuţiilor din şedinţa de azi.

Viva News fl     Consilierii locali fălticeneni nu au ajuns, nici în şedinţa extraordinară de joi, la un rezultat în ceea ce priveşte mutarea maternităţii, din strada Sucevei, în clădirea Colegiului “Vasile Lovinescu”, de pe strada Ion Creangă.

La întâlnire au participat şi directorul Spitalului Municipal, Vlad Morariu, reprezentaţi ai personalului maternităţii, precum şi directorul general al Fundaţiei Caritatea (cea care deţine clădirea în care funcţionează maternitatea în prezent), Samuel Izsak.

Izsak a reamintit că, deşi clădirea a fost retrocedată fundaţiei, în instanţă, în 2008, şi-a dat consimțământul pentru continuarea activității în imobil, având ca suport promisiunile făcute de fostul primar Vasile Tofan, care l-a asigurat că spitalul, aflat în construcție, se va deschide în curând.

“Fundația Caritatea a acceptat continuarea activității în imobil pentru o plată simbolică, de 2.500 lei pe lună. Am agreat acest lucru având în vedere necesitățile comunității locale, dar și în baza promisiunilor repetate ale domnului primar Tofan că, în curând, se va deschide noul spital, aflat în construcție. Au trecut 7 ani, în care noi am pierdut mult. Nu am putut iniţia nimic pe acest teren. Şi este dreptul nostru, ca proprietar. Şi nu am venit a doua zi să evacuăm maternitatea, cum am putea face, oricând. V-am trimis somaţii, adrese, degeaba. Nu îmi spuneţi de spitalul nou, nu o să fie gata într-un an de zile.

Samuel Izsak: “Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, dar mă puneţi într-o situaţie cu spatele la perete. dacă vroiam să facem lucruri rele contra municipiului, făceam de mult. Dezvoltatorul mi-a spus clar: tot tragem de timp, mie nu-mi convine, nu mai stau. Şi mă lăsaţi cu un imobil cu care, poate, nu o să mai am ce să fac cu el, pe viitor. Şi, atunci, nu o să am altă posibilitate decât să mă îndrept împotriva celor care au provocat această situaţie.”

Primarul Cătălin Coman a vorbit despre fondurilor necesare pentru transformarea spațiul școlar într-unul medical, în vederea mutării maternităţii.

Consilierul local PNL, Gheorghe Aldea, a spus că liberalii nu sunt de acord cu mutarea maternităţii în clădirea liceului, deoarece varianta “nu se suţine din punct de vedere al cheltuirii banului public.”

Aldea: “Noi, consilierii liberali, credem că, cu înţelegrea Fundaţiei, maternitatea mai poate funcţiona un an în clădirea din sterada Sucevei. Domnul primar nu ne-a furnizat o dată certă de finalizare a noului spital. Sau măcar să terminăm un corp al noii clădiri, unde va fi relocată maternitatea.”

Managerul spitalului, Vlad Morariu: “Noi avem acum actualizat devizul general, cu soluţiile noi proiectate şi pe care vrem să le implementăm. Urmează o procedură de licitaţie, care începe săptămâna viitoare. O licitaţie poate avea contestaţii. dacă nu vor fi probleme, probabil în vara anului viitor ne mutăm. Dacă se va prelunhi… Nu ştiu să vă spun un termen exact.”

Gheorghe Aldea a identificat două soluţii: prelungirea chiriei şi o ofertă de cumpărare a clădirii şi terenului din partea municipalităţii.

Niciuna dintre soluţii nu a fost agreată de către directorul general al Fundaţiei Caritatea, Samuel Izsak.

Primarul Coman a reluat varianta cu mutarea maternităţii în clădirea Colegiului “Vasile Lovinescu”, de pe strada Ion Creangă.

Gheorghe Aldea a cerut ca Primăria să solicite un punct de vedere al Prefecturii, în ceea ce priveşte posibilitatea continuării închirierii clădirii în care funcţionează maternitatea.

Pentru că era clar că, nici de această dată, problema nu va fi soluţionată, Primarul Cătălin Coman a convocat o nouă şedinţă extraordinară de Consiliu Local, marţi, 8 septembrie, ora 15.

Ascultă înregistrarea integrală a discuţiilor din şedinţa de joi a Consiliului Local Fălticeni.

0:00
0:00

comments

comments