Doar procurorii anticorupție au deschis 150 de dosare vizând persoane cu funcții în sistemul de sănătate. Cifra a fost comunicată de ministrul Vlad Voiculescu, cu ocazia Simpozionului „Prevenirea corupției în perioada 2016-2020 – Perspective instituționale”. De astăzi, românii care consideră că au întâlnit fapte de corupție în sistemul sanitar le pot semnala la o linie verde anticorupție.
„Un chirurg îi cere pacientului să își vândă casa pentru o operație. Un ministru al Sănătății cumpără un sistem informatic de 14 milioane de euro care nu este folosit niciodată. Un pacient află că pe numele lui sunt decontate medicamente de zeci de mii de lei pentru diagnostice tip HIV, hepatită și diabet. Un grup de firme face contracte de 85 de milioane de euro și umflă cu 300% prețul pentru reactivi. Un manager de spital primește 100.000 de euro în plic ca să favorizeze o firmă la achiziția unui echipament. Toate acestea sunt, din păcate, cazuri reale și cam așa se scurg în fiecare zi bani din sistemul medical, care ar putea fi folosiți pentru îngrijirea pacienților, pentru infrastructură, salariile personalului medical”, a rezumat ministrul Vlad Voiculescu starea sistemului.
Potrivit șefului MS, aproape în fiecare săptămână de la preluarea funcției, acesta a semnat trimiterea unui dosar de posibilă corupție către Parchet, DNA sau alte autorități competente.
„Am descoperit un sistem de sănătate sufocat de grupuri de interese, o pânză de păianjen care acoperă ţara. Din loc în loc, pe pânză pândesc paianjeni feudali fără scrupule care fac din viața pacienților și din sănătatea acestora pur și simplu o afacere”, a mai declarat ministrul Voiculescu.
Potrivit acestuia, există însă speranța curățării sistemului sanitar. „Pânza de păianjen se rupe ușor când e scuturată. Dacă împungi pânza de păianjen cu degetul, dintr-o dată se face lumină și fiecare păianjen se ascunde în colțul lui. Sigur, există riscuri pentru cei care fac asta, pentru că unii păienjeni sunt câteodată otrăvitori. Cei mai mulți sunt doar foarte urâți și pentru a intimida se bazează pe vulgaritate și pe ceea ce unii mai mari ai zilei le datorează”, a arătat ministrul Sănătății.
Șeful MS consideră că a luat, în ultimele șase luni, decizii „fără precedent”, începând cu transparentizarea achizițiilor publice din sănătate, a declarațiilor de avere și interese, a sponsorizărilor și continuând cu schimbarea regulilor pentru ocuparea funcției de manager și a mecanismului de feedback de la pacient.
De astăzi, românii au la dispoziție un nou instrument, linia verde 0800806806. Realizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA, linia poate fi folosită de orice român care consideră că a observat o faptă de corupție în sistemul medical. „De la cazuri de condiționare a actului medical până la concursuri de angajare trucate sau achiziții cu dedicație, orice va putea fi raportat prin linia verde anticorupție”, a precizat ministrul Vlad Voiculescu.
În curând, ar putea fi dat în folosință și un portal de sesizări, realizat în cadrul proiectului GovIT Hub, unde atât pacienții, cât și personalul medical vor putea raporta, anonim, nereguli din sistem.
Un raport întocmit de Corpul de control al premierului a relevat, zilele trecute, că Ministerul Sănătății a achiziționat, în perioada 2007 – 2010, un sistem informatic de înaltă performanţă pentru unităţile spitaliceşti. Deşi s-au plătit de către minister peste 11 milioane de dolari şi 13 milioane de lei, iar sistemul trebuia implementat la 16 spitale, acesta a fost realizat doar la Institutul Clinic Fundeni şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş, însă nici acolo nu este utilizat.
Leave a Reply