full screen background image

Elevii Colegiului Tehnic Rădăuți, pe primul loc în cadrul proiectului cultural artistic interjudețean ”Istoria fără manual”

În cadrul Complexului Muzeal ”Mihai Eminescu” din Ipotești, județul Botoșani, s-a desfășurat recent cea de a IV-a ediție a proiectului cultural artistic interjudețean intitulat ”Istoria fără manual”.

Evenimentul are un caracter regional, reunind școli, cadre didactice și oameni de cultură din șase județe ale Moldovei: Bacău, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani și Vaslui.

Ca un element inedit, toți cei implicați în proiect sunt absolvenți ai aceleiași unități de învățământ: Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava.

Proiectul este conceput ca o prelungire a activității didactice, elevii derulând o serie de activități, printre care, cercetare, documentare, inovație sau creație în domeniul istoriei, menite să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie.

De asemenea, proiectul implică și probele unui concurs între echipaje, printre care se numără întrebările de cultură generală din istoria românilor, recunoașterea unor personaje, locuri, monumente și obiective de interes public din România, o probă practică în care echipajele vor rezolva un rebus, vor potrivi corect piesele unui joc de puzzle din care să reiasă o scenă istorică sau vor realiza un desen folosind unii termeni aleși aleatoriu.

La finalul concursurilor, echipajele participante vor efectua și vizite și excursii documentare la obiectivele turistice și de interes în orizontul local al școlilor organizatoare. Fiecare probă a fost moderată de către un profesor, iar juriul ales în prealabil din cadrul colaboratorilor a contorizat buna desfășurare și obiectivitatea. Probele concursului își vor modifica structura la fiecare ediție, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi, care să le strârnească interesul și curiozitatea pentru istorie.

Pe locul I s-a clasat Colegiul Tehnic din Rădăuți, locul II este ocupat de Școala Gimnazială Răucești, judeţul Neamţ, locul 3 a plecat la Școala Gimnazială ,,Alexandru I. Cuza”, Dorohoi, judeţul Botoşani.

Echipa rădăuțeană a fost condusă de profesorul Adrian Puiu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Echipajele clasate pe locurile I, II și III sunt recompensate cu medalii și cupe gravate cu denumirea proiectului, iar celelalte echipaje cu diplome de participare şi alte materiale inscripţionate cu denumirea proiectului, data şi locul desfăşurării ediţiei în curs, achiziţionate prin contribuţia bănească benevolă a profesorilor coordonatori.

Ediţia următoare va avea loc în luna iunie, 2017, la Rădăuţi.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar