full screen background image

Patru decese din cauza gripei, de la începutul anului

Patru persoane au decedat din cauza gripei, de la începutul acestui an, numărul cazurilor din acest sezon ajungând la şase, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Cele patru decese au fost înregistrate în săptămâna 2-8 ianuarie, toate persoanele având virus gripal tip A, subtip H3N2.

Dintre cele şase decese prin gripă din acest sezon, unul a fost la grupa de vârstă 0-1 an, unul la 15-49 ani, un altul la 50-64 de ani şi trei la peste 65 de ani. Niciuna dintre persoanele decedate nu fusese vaccinată, iar cinci dintre acestea aveau şi alte boli, potrivit datelor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până în 10 ianuarie au fost confirmate în laborator 236 de cazuri de gripă, dintre care 172 de tip A subtipul H3N2, 60 cazuri de tip A nesubtipate şi patru cazuri de tip B.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală în Bucureşti şi judeţele Olt, Iaşi, Constanţa şi Braşov, precum şi cu cazuri sporadice în unele judeţe.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute respiratorii – IACRS şi pneumonii) a fost de 88.286, cu 37,5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (64.185) şi cu 36,7% mai mare faţă de cel întregistrat în săptămâna anterioară (64.572) şi datorat subraportărilor în contextul sărbătorilor de iarnă şi a vacanţelor şcolare.

În perioada 2-8 ianuarie au fost înregistrate 352 de cazuri de gripă clinică (fără confirmare în laborator), comparativ cu 48 de cazuri din prima săptămână a anului trecut. De asemenea, au fost 15 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu şapte mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent şi cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar