full screen background image

21 noiembrie – Cu rost… despre Post

E luni și astăzi marcăm cu toții începutul unei noi săptămâni. Însă câțiva dintre noi, au marcat deja încă din weekend, un nou început. Al Postului Crăciunului. Cel ce durează 40 de zile, început pe 14 noiembrie și urmând a se încheia pe 25 decembrie.

Despre credință și cum putem să le deschidem celor mici drumul spre ea, am mai vorbit câte ceva. Iar postul tot despre credință ar trebui să fie. Dar mulți dintre noi îl asociem doar cu restricțiile pe care le presupune în privința unor alimente. Bineînțeles nu în teorie, ci în fapte. Indiferent de suntem mai duși sau nu la biserică, cu toții știm că atunci când e post nu mâncăm lapte, carne sau ouă, de ne dorim să ne purificăm trupul. Mai puțini însă sunt aceia ce-și aduc aminte că și mai importantă este purificarea spirituală.

Sunt părinți ce se întreabă dacă e necesar sau nu ca cel mic să postească. Mai ales în condițiile în care copiii nu sunt prea dornici adesea să mănânce ce și-ar dori adulții. Cum să-l restricționezi la alimente pe care abia reușești să-l convingi să le mănânce. Și care e vârsta de la care e recomandat ca cei mici să țină post?

Când vine vorba de vârstă, părerile sunt împărțite. Răspunsul diferă de la un preot la altul întrebat… ceea ce mă face să cred că nu a lăsat Domnul vreo lege în acest sens. Și, până la urmă, depinde de fiecare familie, mai religioasă sau nu, la ce vârstă decide să-l inițieze în cele legate de post.

Pentru că cei mici – și la drept vorbind și unii dintre noi, cei mari – au nevoie de o inițiere în cele ce le presupune postul. Dar mă gândesc acum la cei mici. Ce au nevoie de un context pentru a înțelege semnificația lui. Și spun că dincolo de importanța pe care o are a-i învăța să se abțină de la a mânca anumite alimente în această perioadă, mai important este să-i învățăm despre valoarea spirituală a ei. Dar cum să o facem?

Să începem prin povestiri cu morală religioasă și cu discuții în care să le lămurim simbolurile religioase. Cu mersul la biserică, întâi pe perioade mai scurte, apoi mai lungi. Căci dacă nu-l introduci astfel în context și-i spui hotărât că de mâine nu va mai mânca ciocolată sau prăjituri pentru că începe postul, nu vei reuși decât să creezi aversiune și spaimă față de el. Și poate și mai important este ca părinții să dovedească înțelegerea adevărată a rostulului lui. Să arate preocupare mai mare îndeosebi pentru ceea ce iese pe gură, decât pentru ceea ce intră în ea, cum spun și bătrânii. Căci mă gândesc că e în zadar a te abține să mănânci diverse, dacă îți dai dezlegare la a te comporta în mai puțin acord cu postul. Dacă tu, ca părinte, ai o atitudine pozitivă față de această perioadă și cel mic va înțelege mai ușor și te va copia. Așa cum spuneam într-una din zile… cei mici sunt plagiatori desăvârșiți ai faptelor părinților.

Concluzia e simplă. Depinde de dumneavoastră dacă mai tinerii membri ai familiei vor ține post în așteptarea Crăciunului. Dar cel mai important este ca Postul să nu fie doar o restricționare la alimente. Ci un imbold sporit spre a fi mai bun în această perioadă și o ocazie de a te purifica spiritual și apoi fizic. Și cum doza de educație e zilnică, ar putea să fie de ajutor de-a lungul celor 40 de zile, căci, deși nu e hrană pentru trup, ar putea fi doză pentru suflet și minte.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza