Școala Gimnazială ”Gheorghe Popadiuc” din Rădăuți participă la un concurs internațional pe probleme de mediu, intitulat ”Young Reporters for the Environment” (”Tineri reporteri pentru mediul înconjurător”), organizat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, o organizație națională, care promovează la nivelul României acest concurs.
Secțiunea la care participă școala rădăuțeană este cea de articole, în concurs existând și secțiuni de fotografie și video.
Titlul articolului este: ”Nouă ne pasă de pârâul Toplița” și elevii Școlii Gheorghe Popadiuc, împreună cu profesorii coordonatori Loredana Șveduneac și Marcel Colibaba, încearcă să tragă un semnal de alarmă în cadrul comunității din Rădăuți, despre gradul de poluare al acestui pârâu.
Elevii din clasa a VII-a, Daniel Hacman și Daniel Moroșan, s-au documentat și au elaborat un articol despre pârâul Toplița din localitate, pe care îl redăm mai jos.
Una dintre cerințele de participare la acest concurs internațional, este ca articolul să fie mediatizat la nivel local, în presă, dovadă fiind linkul unde a fost publicat și pe care școala participantă trebuie să îl furnizeze organizatorilor.
Radio VIVA RM Rădăuți sprijină în acest demers instituția de învățământ amintită.
Nouă ne pasă de părâul Toplița!
“Pe cât de popular este pârâul Toplița pentru rădăuțeni, pe atât de poluat. Oamenii aruncă sticle și deșeuri în acest pârâu atât vara – când se organizează festivaluri în centrul municipiului, cât și toamna sau iarna, când staționează prin parcul central al orașului. Mergând pe cursul pârâului, observăm fose care se scurg direct în apă, modificând mult calitatea acesteia. În loc să fie o sursă de agrement pentru oraș, pârâul Toplița a devenit un loc de scurgere a dejecțiilor din locuințe. Datorită nitriților, pârâul este invadat de alge care se descompun și distrug, prin aceasta echilibrul organismelor prezente în apă și calitatea acesteia.
TOPLIȚA – UN MEDIU AL PUTREZICIUNII, NU AL VIEȚII
Pârâul Toplița este considerat de unii locuitori ai municipiului Rădăuți drept un pârâu principal, datorită faptului că traversează centrul municipiului. În realitate, acest pârâu este al doilea, ca importanță, după părâul Pozen aflat în nordul localității noastre și care asigură alimentarea cu apă a întregului oraș.
Potrivit unui studiu realizat în 2015 de elevii Colegiului ”Eudoxiu Hurmuzachi”, excesul de nutrimente din apă – respectiv fosfați și nitrați – a dus la proliferarea algelor din apă- fenomen observabil cu ochiul liber. Algele se descompun rapid, consumând cantități enorme de oxigen, rezultatul fiind ”moartea și descompunerea întregului zooplancton”. Fără oxigen, apa devine un mediu al putrefacției, iar nu al vieții. Același studiu arată că nitrații din apă provin din dejecții umane sau animaliere – lucru foarte posibil, având în vedere prezența foselor de scurgere din locuințe.
Din păcate, amenzile care nu știm dacă se aplică, nu stânjenesc pe cei care continuă să polueze acest râu.
Soluțiile pe care le-am propune noi ar fi: amenajare mai multor containere lângă apă, nu doar în centrul municipiului, ci și în alte zone de curs ale râului Toplița. O altă măsură ar fi aplicarea serioasă a amenzilor, de către factorii de decizie și de control. Nu în ultimul rând, rădăuțenii ar trebui sensibilizați mai mult, prin campanii de informare și de conștientizare a poluării care are loc, în cazul acestui râu și nu numai. Noi, elevii de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, ne propunem realizarea de pancarde de informare și, cu avizul Primăriei, le vom amplasa pe cursul pârâului; vom participa și vom mobiliza și alți cetățeni la acțiuni de igienizare a malurilor, vom promova bunele practici în revista și pe site-ul școlii- ce vor fi realizate; un slogan pentru Toplița va fi aplicat pe ghiozdane astfel încât să fie vizibil pentru comunitate.”
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi
Leave a Reply