full screen background image

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, marcată şi la Suceava

Pe 18 noiembrie 2016, se celebrează pentru a noua oară Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale.

Acţiunea se desfăşoară sub sloganul “Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudenţă, igienă riguroasă în spitale!” şi are ca temă  “Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii – ameninţare gravă pentru siguranţa & viaţa pacienţilor”.

Campania este realizată pentru conştientizarea specialiştilor privind amplificarea multirezistenţei în urma abuzului de antibiotice (importante bacterii Gram-negative ajung progresiv insensibile la toate antibioticele curent disponibile) şi pentru conştientizarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa (aprofundarea cunoştinţelor privind afecţiunile-ţintă pentru antibiotice şi evitarea recurgerii necontrolate la antimicrobiene).

Pentru a marca acest eveniment, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, va desfaşura urmatoarele activităţi:
– postarea pe site-ul  DSP Suceava a materialelor informative referitoare la campanie;
– transmiterea in format electronic a materialelor informative catre furnizorii de servicii medicale;
– distribuire si afisaj de postere, pliante, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale scolare;
– amenajare panou cu materiale IEC la sediul DSP ;
– la data de 25 noiembrie, ora  10 – atelier de lucru cu asistentii medicali comunitari – “Rolul asistentului medical comunitar in informarea si conştientizarea  populaţiei cu privire la mijloacele de  apărare faţă de amplificarea rezistentei la antimicrobiene ( RAM): cunoaşterea indicaţiilor antibioticelor, prevenirea infecţiilor, evitarea automedicaţiei” – lector dr. Liliana Hostiuc, medic primar medicina de laborator.
– distribuire de postere, pliante, prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari si antrenarea acestora in desfasurarea actiunilor de informare – constientizare in   comunitatile deservite.

În Europa, dinamica RAM în intervalul 2011 – 2014  (cele mai noi date) a continuat să fie foarte îngrijorătoare, cu rezistenţa multiplă la antibiotice semnificativ crescută pentru 3 dintre cele 5 tulpini de bacterii supravegheate de ECDC.

În 2014 România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM, cu creşteri semnificative în intervalul 2011-2014 pentru 2 tulpini bacteriene, situaţie staţionară la nivel înalt pentru o tulpină şi pe  poziţii dintre cele mai defavorabile pentru alte 2 tulpini între ţările raportoare către ECDC.
În euro-context, consumul de antibiotice în România se găsea, de asemenea, într-o situaţie critică, pe locul 29 cel mai defavorabil din 30 ţări raportoare în 2014.

Reflectarea largă a evenimentelor ZEIA 2016 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect atât de sensibil pentru indivizii si comunitaţile din România.  Situaţia este deja prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a ne salva vieţile ameninţate de rezistenţa multiplă la antibiotice.

comments

comments




Leave a Reply

avatar