full screen background image

Cutremur în Noua Zeelandă: A sosit prima navă militară pentru evacuarea turiștilor din Kaikoura

O primă navă militară neo-zeelandeză a ancorat la Kaikoura pentru a participa la evacuarea turiștilor blocați în această localitate, după puternicul cutremur înregistrat luni, relatează agențiile France Presse și EFE.

Nave de război americană, canadiană și australiană urmează să i se alăture crucișătorului HMNZS Canterbury și să întărească dispozitivul de ajutoare a victimelor cutremurului de magnitudinea 7,8 grade, soldat cu doi morți și importante pagbe materiale. În momentul seismului de luni, aproximativ 1.200 de turiști erau prezenți la Kaikoura, oraș cu 2.000 de locuitori din Insula de Sud, cunoscută ca punct de plecare pentru observarea balenelor.

Epicentrul seismului a fost localizat la 23 de km adâncime în apropiere de acest oraș, situat la circa 90 de kilometri nord de Christchurch, unde un cutremurul de 6,3 grade din februarie 2011 s-a soldat cu moartea a 185 de persoane. Toate căile de acces terestre spre această localitate sunt impracticabile din cauza alunecărilor de teren. Aproximativ 200 de turiști au fost deja evacuați marți cu elicopterele. Nava Canterbury va prelua miercuri alte 500 de persoane.

Navele străine, care inițial erau așteptate în cursul săptămânii la Auckland pentru a participa la celebrările prilejuite de a 75-a aniversare a marinei neo-zeelandeze, au fost redirecționate spre Kaikoura. În centrul acestei flote internaționale se află distrugătorul USS Sampson, prima navă militară americană prezentă în Noua Zeelandă după trei decenii.

Marina neo-zeelandeză speră să evacueze peste 600 de persoane pe calea aerului și pe mare după sosirea în zonă a crucișătorului Canterbury, încărcat cu provizii și cu o capacitate de a transporta o mie de persoane.

Un turist spaniol a declarat postului local TVNZ că în momentul producerii cutremurului dormea cu prietenii într-o furgonetă, parcată pe una din plajele din Kaikoura. “Mașina a început să se zgălțâie, am crezut că era vântul”, a povestit el. “Când ne-am dat seama că este cutremur ne-a fost frică de tsunami și am fugit pe un deal, unde un localnic ne-a lăsat să campăm în grădina lui”, a spus turistul spaniol.

Cutremurul de 7,8 grade a fost urmat de 1.400 de replici provocând zeci de mii de alunecări de teren, dintre care cinci pe Autostrada principală 1, izolând orașul Kaikoura. Potrivit agenției geologice GNS, există posibilități de 32 la sută pentru producerea unui alt cutremur de 7 grade în următoarea lună, încheie EFE.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar