full screen background image

China a adoptat o lege privind securitatea cibernetică

China a adoptat luni o lege controversată privind securitatea cibernetică, menită să contracareze ceea ce Beijingul consideră a fi amenințări în creștere precum atacurile și terorismul online, noile reglementări fiind însă contestate de companii străine și de organizații pentru drepturile omului, transmite Reuters.

Noua lege, adoptată de legislativ și care va intra în vigoare în iunie 2017, este o ‘necesitate obiectivă’ pentru China în calitatea sa de putere majoră a internetului, a explicat un oficial parlamentar pentru Reuters.

Critici externi ai legii afirmă însă că aceasta amenință să alunge companii tehnologice străine din diferite sectoare considerate ‘critice’.

La rândul lor, activiști pentru drepturile omului avertizează că legea va restricționa și mai mult accesul la internet în China, deja supus celui mai sofisticat mecanism de cenzură online din lume, cunoscut în afara țării drept ‘The Great Firewall’.

Mai mult de 40 de companii multinaționale au adresat o petiție premierului Li Keqiang în luna august, cerând amendarea secțiunilor controversate din proiectul legislativ. Responsabili chinezi au afirmat însă că acesta nu va interfera cu interesele companiilor străine.

Prevederile contestate au rămas în versiunea finală adoptată de legislativ, inclusiv cerința ca ‘operatorii de infrastructură de informații critică’ să stocheze date personale și de afaceri pe servere în China, să furnizeze ‘suport tehnic’ neprecizat agențiilor de securitate și să fie supuse unor examinări de securitate națională.

Potrivit Human Rights Watch, unele prevederi ale legii, precum incriminarea folosirii internetului pentru ‘daune aduse unității naționale’, vor restricționa și mai mult libertatea online.

Multe dintre prevederi au fost deja aplicate în practică, însă introducerea lor într-o lege coincide cu adoptarea de către China a unei serii de alte reglementări privind securitatea națională și ONG-urile străine.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar