full screen background image

Criză politică în Coreea de Sud: Fosta confidentă a șefei statului, arestată preventiv

O fostă confidentă a președintei sud-coreene, supranumită “Rasputin” de presa locală, a fost arestată preventiv pentru a evita riscul ca ea să se sustragă unei anchete declanșate în plină criză politică la Seul, au anunțat marți anchetatorii, citați de France Presse.

Park Geun-Hye a fost pusă în dificultate în special în urma dezvăluirilor că ea se lăsase consiliată în probleme ale statului de Choi Soon-Sil, o prietenă veche de 40 de ani, care nu ocupă nicio poziție oficială în administrație și nici nu are vreo abilitate în materie de securitate.

Or, dna Choi este vizată de o anchetă pentru trafic de influență și corupție, fiind suspectată că ar fi profitat de relațiile sale cu președinta pentru a extorca bani de la principalele companii din țară, precum Samsung, pe care le-ar fi determinat să-i livreze importante sume în fonduri create de ea.

Ea a revenit duminică în Coreea de Sud după ce fugise în Germania și a fost interogată luni, mai multe ore, de Parchetul sud-coreean.

“Există un risc ca dna Choi să încerce să distrugă probe pentru că ea respinge acuzațiile”, a declarat un responsabil al parchetului pentru agenția Yonhap, justificând astfel măsura de arestare pentru 48 de ore. “Ea a fugit deja în trecut și nu are o adresă permanentă în această țară, ceea ce face ca ea să prezinte un risc de a fugi din nou”, a continuat el. “În plus, ea este într-o stare psihică extrem de instabilă și orice eveniment neprevăzut se poate întâmpla dacă este eliberată,” a mai spus acesta.

Nicio zi nu s-a scurs săptămâna trecută fără ca presa sud-coreeană să nu abunde în dezvăluiri despre această femeie de 60 de ani și despre relația sa cu șefa statului. Presa i-a făcut portretul unui “Rasputin” feminin, care mergea până la a corecta discursurile prezidențiale și a-i da sfaturi președintei asupra numirilor în funcții.

Faptul că ea ar fi avut acces de asemenea la documente confidențiale s-a răsfrânt asupra președintei, ale cărei scuze publice — vineri — nu i-au împiedicat cota de popularitate să scadă.

Dna Choi este fiica unei misterioase personalități religioase, Choi-Tae-Min, șef autoproclamat al unui cult religios, Biserica vieții eterne. Choi-Tae—Min devenise mentorul lui Park Geun-Hye după asasinarea în 1974 a mamei acesteia.

Potrivit presei sud-coreene, Choi Soon-Sil ar fi moștenit de la tatăl său, decedat în 1994, o influență nepotrivită și nesănătoasă asupra președintei sud-coreene. Fostul soț al lui Choi Soon-Sil a fost unul dintre principalii adjuncți ai dnei Park până la alegerea sa în 2012.

Potrivit ediției de marți a ziarului Hankyorech, dna Choi era o obișnuită a palatului prezidențial după învestitura dna Park în februarie 2013. Dar președinția a dezmințit vehement această afirmație. Șefa statului a confirmat doar că i-ar fi cerut unele sfaturi dnei Choi asupra unor discursuri.

Șefa statului, chemată să demisioneze de către participanții la mai multe manifestații în țară, și-a demis duminică câțiva consilieri suspectați că ar avea legături cu femeia aflată în centrul scandalului.

Pentru a potoli scandalul, ea și-a exprimat intenția de a numi un guvern de uniune națională. Constituția sud-coreeană nu autorizează urmăriri judiciare împotriva unui președinte în exercițiu.

 

Ca urmare a publicării acestui articol, Ambasada Republicii Coreea din București a comunicat poziția oficială a guvernului coreean cu privire la situația politică actuală.

Mesajul Guvernului Republicii Coreea cu privire la situația politică actuală

1. Având în vedere provocările interne actuale, Guvernul Republicii Coreea își va continua agenda diplomatică planificată, fără nicio modificare.

Guvernul își menține parcursul politic și politicile actuale, așa cum au fost trasate de la început. În mod deosebit, acesta își continuă axa politică centrată pe probleme ce țin de diplomație și securitate, luând aici în calcul și problematica nucleară nord-coreeană. De asemenea, continuă să își întărească poziția de apărare militară, pentru a contracara orice provocări care vin din partea Coreei de Nord; toate acestea se realizează în cadrul parteneriatului și cooperării strânse cu Statele Unite ale Americii.

Acesta își continuă totodată eforturile sale de a schimba intențiile strategice ale Coreei de Nord, prin luarea de măsuri atotcuprinzătoare care includ sancțiuni și presiuni semnificative, sub egida cooperării cu societatea globală, cu scopul de a preveni dezvoltarea armelor nucleare și a programului de rachete balistice ale Coreei de Nord.

2.Guvernul Republicii Coreea își confirmă angajamentul său în ceea ce privește sistemul său eficient de luare a deciziilor, menținând  revizuirea continuă a riscurilor interne și externe, precum și continuarea dialogului și a întâlnirilor în cadrul guvernului.
În ciuda crizei politice actuale din Coreea, nu s-au înregistrat fluctuații în ceea ce privește indicatorii economici și perspectiva de rating a țării oferită de agențiile internaționale.

3. Atât Ambasada cât și Guvernul Republicii Coreea iau toate măsurile necesare pentru a continua și îmbunătăți în același timp comerțul bilateral, investițiile și schimbul de capital uman între Coreea și România.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar