full screen background image

Casa Româno – Chineză, filiala Suceava, constituită în prezenţa ambasadorului chinez în România

La Palatul Administrativ Suceava și la Camera de Comerț și Industrie Suceava a fost constituită, miercuri, filiala suceveană a Casei Româno – Chineze, în prezența ambasadorului acestei țări la București, XU FEIHONG.

La eveniment a participat președintele Consiliului Județean, GHEORGHE FLUTUR, care a prezentat punctele de atracție pentru investitorii chinezi – industria lemnului, sectorul alimentar și cel turistic.

Flutur a prezentat la videoproiector o panoramă a județului Suceava, spunând printre altele că: “ramurile de bază sunt industria lemnului, cea alimentară, județul Suceava a fost județ campion la produsele alimentare de bază, carne și lapte. Înainte de 1989 aici au fost ramuri importante de confecții, acum apar întreprinderi noi, dar nu apar așa repede. De asemenea, industria construcțiilor de mașini, e vorba de scule, unelte, rulmenți, subansamble… Vreau să insist asupra potențialului județului în turism, avem un aeroport modernizat recent, 8 obiective UNESCO de vizitat, domeniu schiabil, baze de tratament”.

VALENTIN POPA, rectorul Universității “Ștefan cel Mare”, a spus că de 3 ani la Suceava activează un lector chinez, existând o colaborare frumoasă cu universitatea din Hebei.

Popa a vorbit despre parteneriatele din învățământul superior, amintind că: “sunt 3 ani de când primul lector chinez a început să lucreze în universitatea noastră. Avem zeci de studenți acreditați în a vorbi limba chineză, cu examen, planificăm pentru admiterea viitoare un program de limba chineză împreună cu o limbă modernă”.

Mai pragmatici au fost primarul de Suceava, Ion Lungu, (“Ne interesează să dezvoltăm parteneriate cu dvs., să creăm locuri de muncă, Suceava având foarte multă forță de muncă bine calificată, dispusă să lucreze în diverse societăți”) și președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, (“În România sunt peste 1.200 de firme înființate de oameni de afaceri chinezi, dar din păcate prezența lor în județul Suceava este minoră, la nivel de câteva magazine”).

Ambasadorul chinez a menționat că relațiile din învățământul superior se vor dezvolta, iar cele din domeniul economic trebuie impulsionate de Camerele de Comerț și Industrie și de filialele Casei Româno – Chineze.

Joi, sunt programate discuții cu prefectul judeţului, Constantin Harasim, și cu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar