full screen background image

Terapie gratuita pentru copiii cu autism din Suceava, în Centrul “Help Autism”

Miercuri, 5 octombrie 2016, “Help Autism” a inaugurat la Suceava, cel de-al şaselea centru de evaluare psihologică şi intervenţie timpurie în autism, al asociaţiei.

Noul centru, deschis in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava (DGASPC) vine in continuarea parteneriatului public-privat incheiat inca din anul 2013 in cadrul proiectului „Și ei au dreptul la viata”, proiect care a stat la baza infiintarii filialei Help Autism Suceava.

Pe durata derularii parteneriatului, specialistii Help Autism au coordonat si supervizat activitatea psihologilor locali, in virtutea unui transfer de bune practici menit sa contribuie la profesionalizarea personalului din institutia de stat.

De asemenea, copiii cu varsta intre 1 si 4 ani, din judet, au beneficiat de servicii gratuite de diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa, un numar de 7 copii proveniti din familii defavorizate, diagnosticati, fiind inclusi in programul de interventie terapeutica individuala.

Noul centru din Suceava va functiona in continuare in cladirea detinuta de DGASPC, in Bdul George Enescu si a fost deschis cu sprijinul co-finantarii din fonduri elvetiene si al programului asociatiei “Parinte pentru Parinte”. Astfel, in acest centru 30 de copii urmeaza gratuit, inca din luna august a acestui an, programe personalizate de terapie comportamentala.

Prin programul „Parinte pentru Parinte”, initiat de Asociatia Help Autism in anul 2013, parintii beneficiari ai asociatiei contribuie din fondurile stranse pentru terapia copiilor lor, la integrarea in programe de terapie gratuita a altor copii cu autism.

Prezenta la Suceava, presedintele Asociatiei Help Autism, Daniela Bololoi, a vorbit celor prezenti la evenimentul de lansare despre emotia primilor pasi ai parteneriatului si despre fericirea de a se intoarce, de fiecare data, in familia Help Autism de la Suceava: “Iata ca au trecut deja doi ani si jumatate, si am vie in suflet emotia care m-a cuprins atunci cand am ajuns, pentru prima data, la Suceava, cu gandul de a intinde o mana copiilor de aici. Am batut la usile autoritatilor locale, am apelat la sponsori si am cerut ajutor, ajutor pentru a putea ajuta, la randul meu, iar raspunsurile nu au intarziat. Am gasit aici o comunitate implicata, sensibila la nevoile semenilor si la ceea ce aveam noi de oferit, iar acesta a fost inceputul povestii Help Autism Suceava. Insa cea mai profunda emotie mi-o provoaca si acum parintii, parinti pe care i-am cunoscut in urma cu 2 ani si jumatate, descumpaniti si ingrijorati si pe care ii regasesc astazi, frumosi, veseli, plini de speranta pentru copiii lor iesiti deja din programele de terapie. Si ei, ca si mine au descoperit aici o familie, un loc in care au fost intelesi si au gasit puterea de a lupta. In spiritul Help Autism, dupa iesirea din program, au continuat sa fie parte din familie, sa ajute la strangerea de fonduri pentru alti copii aflati la inceputul drumului catre recuperare, dand astfel bunatatea mai departe.”

Prin deschiderea acestui centru, Asociatia Help Autism va oferi celor 30 de copii cu tulburari de spectru autist servicii terapeutice individualizate si metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupationala si ateliere de socializare), pentru o recuperare cat mai rapida si pentru dobandirea de abilitati specifice varstei lor, care sa le permita ulterior integrarea in invatamantul de masa si in societate.

La evenimentul desfasurat miercuri, la sediul Centrului Help Autism Suceava, au fost prezenti, pe langa copiii, parintii si terapeutii centrului, si reprezentanti ai autoritatilor locale partenere, Consiliului Judetean Suceava si Directia Generala de Asistenta Sociala, precum si reprezentanti mass-media care au putut sa ia contact direct cu activitatea terapeutilor centrului, in camerele de terapie individuala, de socializare sau consiliere si suport pentru parintii copiilor.

„Acest parteneriat este, fara indoiala, un castig pentru judetul nostru si cu siguranta un exemplu de bune practici si o garantie a deschiderii Consiliului Judetean catre initiative menite sa imbunatateasca calitatea vietii cetatenilor nostri. Promitem sa va fim alaturi si in celelalte proiecte, respectiv consilierea parintilor si instruirea cadrelor didactice astfel incat in momentul iesirii din terapie acesti copii sa gaseasca intelegere in sistemul de invatamant de masa si sa poata fi acceptati si integrati in scolile din judetul nostru.” a declarat Alexandru Moldovan, prezent la eveniment in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Suceava.

La nivelul judetului Suceava, in anul 2016, erau inregistrati in evidentele DGASPC peste 250 de copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist insa, neoficial, numarul lor se estimeaza a fi mult mai mare. Odata cu largirea activitatii in judet, asociatia isi propune ca prin programe de constientizare, dar si prin continuarea serviciilor gratuite de diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa, sa contribuie la diagnosticarea timpurie, inca de la primele semne ale tulburarii, astfel incat, prin programele personalizate de terapie, un numar mai mare de copii sa beneficieze de sansa unei vieti cat mai aproape de normalitate.

In Romania sunt peste 30 000 de copii afectati de tulburarea de spectru autist – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale copilariei. Asociatia Help Autism se implica activ de peste 6 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 5 centre din Bucuresti, Suceava si la domiciliu, Asociatia Help Autism – www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Centrul Suceava este deschis in cadrul proiectului “Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, implementat in perioada martie 2016 – mai 2017 in Bucuresti, Suceava si Arges, de Asociatia Help Autism in parteneriat cu Asociatia Autism, Terapie, Sport si Arte Arges. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurata de agentia executiva si partener este in valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro

Mai multe informatii privind proiectul initiat de Asociatia Help Autism – Lacramioara Rediu, Manager de Proiect: lacramioara.rediu@helpautism.ro; telefon: 0742 028 855.

comments

comments




Leave a Reply

avatar