Conferința „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” a reunit, la Romexpo, asociațiile și federațiile reprezentative din sectorul alimentar și din industria de ambalare.
Președinții lor s-au întâlnit cu reprezentanți la vârf ai Executivului și ai Legislativului României.
Conferința s-a desfășurat în deschiderea evenimentului internațional Pack Expo, expoziție dedicată tehnologiilor pentru producția de ambalaje și soluții de ambalare.
În prima parte a conferinței, ministrul agriculturii ACHIM IRIMESCU, ELENA DINU, reprezentantul României la Comisia Europeană pe probleme de risipă alimentară, deputatul NINI SĂPUNARU, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și deputatul FLORIN ALEXE, inițiatorul propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare au explicat ce face România pentru reducerea risipei de hrană și au răspuns întrebărilor adresate de SORIN MINEA, președinte ROMALIMENTA, DANA TĂNASE, director executiv Asociația Romana a Cărnii (ARC), EMIL DUMITRU, președinte Federația Națională PRO-AGRO, DORIN COJOCARU, președinte Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, AUREL POPESCU, președinte ROMPAN.
S-au dezbătut propunerile legislative și oportunitățile de acțiune în privința reducerii risipei alimentare în sectoarele public, privat, ONG, în cadrul lanțului de producție, aprovizionare, distribuție și vânzare.
Ministrul ACHIM IRIMESCU: „40 de miliarde de euro se cheltuiesc anual pe agricultură la nivelul Uniunii Europene. Sunt sume foarte mari și, din păcate, nu se reușește utilizarea eficientă a alimentelor. Ministerul Agriculturii a inclus în planul sectorial de cercetare problema risipei de hrană și identificarea de soluții pentru diminuarea ei.”
FLORIN ALEXE, Deputat, inițiator propunere legislativa privind diminuarea risipei alimentare: „Noi încercăm prin această lege să tragem și un semnal de alarmă. Propunerea legislativă privind diminuarea risipei alimentare se discută chiar astăzi în Comisie, iar săptămâna viitoare ar putea fi supusă votului în plen.”
NINI SĂPUNARU, președintele Comisiei pentru Agricultură: „Risipa alimentară poate fi redusă în România numai după adoptarea unor reglementari fiscale, iar Parlamentul trebuie să aprobe urgent proiectul de lege pentru reducerea taxei pe ambalaje, înainte ca producătorii de alimente să falimenteze.”
În a doua parte a conferinței, în panelul intitulat „Ambalaje și soluții inovatoare de ambalare pentru reducerea risipei de hrană” s-a discutat despre impactul deșeurilor din ambalaje asupra mediului înconjurător, soluții pentru evitarea procedurii de infringement, taxa pe ambalaje și construirea unui Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) funcțional. La discuții au participat asociațiile reprezentative din industria de ambalare: MARCEL DIACONU, președinte ASPA PLAST, TEOFIL CAMPEAN, președinte ARFCO, CONSTANTIN CHIRIAC, director General ROMPAP, dar și directorii unor societăți prezente la Pack Expo, iar din partea Legislativului au răspuns invitației deputatul VIRGIL GURAN, membru în Comisia de Politică Economică din Camera Deputaților și deputatul CEZAR CIOATĂ, vicepreședintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.
Campania „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” își propune să vă sensibilizeze în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei, prin conștientizarea risipei de hrană. Vrem să vă informăm despre rolul pe care îl are fiecare, în acest proces, de la producător, la consumator, în ce fel se pot alinia producătorii și distribuitorii la normativele europene și cum pot contribui consumatorii la reducerea risipei alimentare.
Combaterea risipei de alimente este o prioritate pe agenda politică europeană
FAO estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse, ceea ce înseamnă de trei ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului, iar valoarea pierderilor reprezintă de șase ori valoarea ajutoarelor mondiale alocate pentru dezvoltare.
La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone/anual, circa 180 de kg pe cap de locuitor, deși 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane primesc ajutoare de la asociații caritabile.
Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55% din totalul risipei la nivel UE.
Clasamentul este condus de Marea Britanie (16,12%), Germania (11,63%) și Olanda (10,59%).
Deși este una dintre cele mai sărace țări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat, în anul 2015.
Leave a Reply