Deși a început școala, sau poate tocmai pentru că a început, e timp și de a învăța altfel. Cu părinții sau prietenii, cu profesorii și colegii. Să înveți dincolo de pereții sălii de clasă, acum, când încă vremea de afară e îngăduitoare și conținuturile la diferitele discipline nu s-au complicat suficient de mult cât să n-ai timp să ridici nasul de prin caiete și manuale. Ce cale poate fi mai plăcută de a învăța?
Îndemnam, cu puțină vreme în urmă, la vizitarea Cetății de Scaun a Sucevei, loc ideal de a învăța istoria altfel. Cetate care și-a shimbat de curând în mult mai bine aspectul pe interior. Exponate, imagini proiectate, informații prezentate într-un mod mult mai atractiv. Citesc că, într-o lună de vară, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie şi Muzeul Satului Bucovinean au atras 64.000 de copii și adulți vizitatori. Un număr destul de mare, mi s-a părut mie.
Mi-am zis, văzând această cifră, că cetatea a fost animată ca în vremurile lui Ștefan cel Mare. Doar că nu tătarii și turcii sunt cei ce i-au atins zidurile. Ci curioși, dornici în a înțelege mai mult și mai bine din istorie. Și-am zis că cei curioși “au atins doar zidurile” și nu altceva, pentru că, așa cum e și firesc, în cetate există bare de protecție și avertismente de tip “Nu atingeți exponatele!”. Și zic din nou “firesc”, deși unii se pare gândesc diferit… “De ce interdicții și reguli din nou? Păi, nu înveți mai bine atunci când îți folosești toate simțurile? De ce să nu îmbrățișezi un soldat brav sau să nu te odihnești pe un scaun – copie a celor ce au odihnit și facilitat inspirația atâtor minți luminate?”…
Și pentru a arăta prețuirea pentru exponatele din zona Cetății și a le “universaliza” ce e mai potrivit decât o fotografie cu ele, postată public pe Facebook? Așa, ca să afle tot românul și de ce nu toate națiile prietene din spațiul virtual, ce lucruri frumoase sunt la Suceava. Acum e drept… nu știi exact cine sau ce dă plus valoare. Tu, așezat pe un jilț medieval sau jilțul ce te odihnește… Doar administrația Muzeului Bucovinei nu a intuit buna ta intenție de a face reclamă gratuită, dând de înțeles că mai potrivite ar fi fost “fotografiile cu maimuța de pe plajă”… Sau poate au fost mai mulți cei care au dezaprobat astfel de fotografii… Bine ar fi! Pentru că ne-am plâns atâta vreme că Cetatea de Scaun a Sucevei are nevoie de mai mult pentru a atrage turiști, încât, acum, normal ar fi să păstrăm tot ceea ce s-a făcut nou și bine. Iar dacă tu, adult, îi dai un astfel de exemplu copilului ce te însoțește sau privește în fotografii, s-ar putea ca peste alți 10 ani să nu mai avem ce fotografia nici măcar de la distanță. Și în problema aceasta, poate fi de folos o doză de educație.
Leave a Reply