full screen background image

Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Rădăuți, lt. col. Valentin Mihăilă, a prezentat, la Radio VIVA FM, bilanţul acestui an!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Rădăuți are de trei luni un nou comandant, în persoana lt. col. Valentin Mihăilă, cel care îl înlocuiește în funcția de conducere pe colonelul Sorin Popovici, care a trecut în rezervă în vara acestui an.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, componentă integratoare a Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, are ca misiune asigurarea şi coordonarea unitară şi permanentă a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă în Rădăuți si în arealul de competență.

Prevenirea situaţiilor de urgenţă a reprezentat axa principală a sistemului integrat de măsuri tehnice şi organizatorice, precum şi de acţiuni specifice planificate şi realizate potrivit legislaţiei, în scopul preîntâmpinării, reducerii sau eliminării riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă şi a consecinţelor acestora, protecţiei populaţiei, mediului, bunurilor şi valorilor de patrimoniu din zona de competenţă.

A fost urmărită, în mod prioritar, asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la clădirile publice şi cu aglomerări de persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii, turismului, educaţiei, cultelor, precum şi la agenţii economici cu risc ridicat de incendiu, care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, la cele din domeniul silvic, exploatarea şi prelucrarea lemnului, industriei uşoare, agriculturii şi alimentaţiei.

Locotenent colonel Valentin Mihăilă a prezentat la VIVA FM Rădăuți bilanțul de activitate al primelor opt luni de activitate din anul 2016.

Pompierii rădăuțeni au participat, în această perioadă, la 2078 de intervenții.

600 pe partea de stingere incendii și 1478 de intervenții SMURD, ceea ce înseamnă o creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea se datorează și faptului că din acest an pompierii au o misiune în plus, aceea de a monitoriza și instrui personalul din școli, biserici, operatori de servicii cu risc ridicat de incendii.

În acest an, se remarcă o scăderea a numărului incendiilor provocate de vegetația aprinsă.

Primarii localităților sucevene au fost instruiți cu privire la prevenirea în localitățile pe care le conduc a incendiilor de pe câmpuri și miriști.

Aceste focuri se aprind numai după ce se obține autorizație de la primărie, iar focul trebuie supravegheat astfel încât să nu existe pericolul propagării.

Pompierii iau asemenea măsuri de prevenire care, în acest an, se bucură de rezultat pozitiv.

Detașamentul de Pompieri Rădăuți are în competență un areal de aproximativ 176.000 de hectare din teritoriul județului, iar în caz de primă intervenție la incendii violente și SMURD, acoperă și 6370 hectare din teritoriul județului Botoșani unde intervine Garda de Intervenție Siret, care este mai aproape decât subunitatea de la Dorohoi.
Pompierii de la subunitatea de la Vicov se deplasează în caz de urgență și la Lupcina, aproximativ 40 km, sau Zamostea, până unde sunt puțin peste 30 km.

Este vorba în total despre 1 municipiu, 3 orașe și 27 de comune cu 78 de sate aparținătoare. Amănunte despre arealul de competență al Detașamentului de Pompieri Rădăuți și timpii de intervenție a dat, la VIVA FM Rădăuți, lt. col.Valentin Mihăilă, comandantul ISU Rădăuți.

Locotenent colonel Valentin Mihăilă, comandantul ISU Rădăuți, apreciază că din punct de vedere tehnic pompierii sunt foarte bine dotați, atât cei din Rădăuți cât și cei de la subunitățile care le aparțin, respectiv Siret și Vicov.

Există câte o ambulanță SMURD cu paramedici și asistenți specialiști, autospeciale de stingere cu apă și spumă din generația nouă achiziționate prin fonduri europene.
Autospecialele sunt prevăzute cu echipamente pentru descarcerare și prim-ajutor medical, aparate de măsurat parametrii vitali ai celor accidentați, dar și aparate de telemedicină, cu ajutorul cărora se transferă date către spitalul de la iași de unde se ia decizia de a trimite pentru intervenție elicopterul SMURD în caz de nevoie.

Pe timp de iarnă acționează cu două autofreze și o autoșenilată cu care se qajunge în zone greu accesibile.

 

Tehnica nouă din dotarea ISU Rădăuți aduce avantaje, dar și un dezavantaj, acela că nu există suficient personal foarte bine pregătit pentru a lucra cu mașinile și aparatele cu care sunt prevăzute.

Există un deficit de personal, care se speră ca va fi acoperit odată cu angajările din sursă externă, ce vor avea loc până la sfârșitul acestui an.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar