full screen background image

Cardul naţional de sănătate şi consumul de medicamente în trimestrul I 2016, prezentate vârstnicilor suceveni

La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc astăzi, 26 mai, şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, având ca temă “Cardul naţional de sănătate. Consumul de medicamente în trimestrul I 2016”.

Materialele au fost prezentate de Cristi Bleorţu, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava.

Cardul naţional de sănătate se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat, pentru furnizarea unor servicii medicale, iar realizarea şi implementarea acestuia sunt un proiect de utilitate publică de interes naţional. Cardul naţional poate fi utilizat numai pe teritoriul României. Acesta se emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani, termenul de valabilitate a cardului fiind de 5 ani de la data emiterii.

Informaţiile minime care sunt vizualizate pe cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele: numele si prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional; data expirarii cardului naţional.

Cardurile care nu au ajuns la titularii acestora se distribuie prin casele de asigurări de sănătate sau, după caz, prin medicii de familie. Cardul primit de asigurat este inactiv. Persoana asigurată care a intrat în posesia cardului îl poate prezenta la prima vizită la medic, unde cardul va fi activat. Cardul ajunge la asigurat cu un PIN de transport (000). În momentul în care cardul este introdus pentru prima oara în cititor, se va afişa mesajul că acest card este inactiv si se va solicita introducerea unui PIN personalizat, compus din 4 cifre, la fel ca şi la cardul bancar. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactiva şi nu poate confirma serviciile medicale în sistem. Aceasta personalizare reprezintă activarea cardului naţional, iar PIN-ul va fi introdus de către asigurat la primirea fiecărui serviciu medical pentru validare (şi ulterior pentru decontarea din fondul asigurărilor sociale de sănătate). In cazul în care PIN-ul personalizat este introdus greşit de 5 ori consecutiv, cardul se blochează şi poate fi deblocat după efectuarea unei sesizări la CAS Suceava sau CNAS.

Incepând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani.

Pentru dovedirea calităţii de asigurat, se utilizează:
a) cardul naţional;
b) adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către CAS Suceava pentru persoanele, care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional;
c) pentru persoanele pentru care nu a fost emis cardul naţional, până la data la care asiguratul intră în posesia acestuia, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii, dovada de asigurat se face cu documentele prevăzute la art. 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, art.12 din Ordinul CNAS nr.581/08.09.2014 si sunt publicate pe site-ul CAS Suceava;
d) adeverinţă de înlocuire a cardului naţional eliberată de CAS Suceava pentru situaţiile în care se solicită emiterea cardului duplicat (pentru persoanele care au pierdut cardul, li s-a furat cardul sau li s-au modificat datele personale).

Pentru persoanele asigurate care se prezintă la furnizorul de servicii medicale cu cardul naţional de asigurat nu este necesară adeverinţa de asigurat.

Asiguraţii care nu au intrat înca în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la CAS, unde vor depune o cerere si vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la CAS în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Din cele peste 420.000 de carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava, au fost returnate un număr de 22.269 carduri naţionale, care nu au putut fi înmânate beneficiarilor. Din cardurile naţionale returnate de operatorul poştal la sediul CAS Suceava, în perioada 9 ianuarie 2015 – 24 mai 2016, CAS Suceava a distribuit 10.174 carduri naţionale persoanelor asigurate care le-au solicitat.

In perioada 01 mai 2015 – 24 mai 2016 au fost eliberate 6.126 adeverinţe de înlocuire a cardului naţional, pentru asiguraţii care au pierdut/deteriorat cardul şi 3.076 adeverinţe înlocuitoare pentru asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă acest card. De asemenea, în acelaşi interval CAS Suceava a eliberat 14.139 adeverinţe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul naţional.

Până în prezent, la nivelul judeţului au fost activate peste 300.000 carduri.

În trimestrul I 2016 consumul de medicamente la nivelul judeţului a fost în valoare de 31.591.901,36 lei, din care medicamente gratuite şi compensate pentru tratament în ambulatoriu – 23.295.013,41 lei şi medicamente gratuite în cadrul programelor de sănătate – 8.296.887,95 lei.

Pentru medicamente compensate si gratuite si programele de sănătate în tratamentul ambulatoriu s-au cheltuit 31.591.901,36 lei, fiind eliberate 323.006 reţete, cu o valoare medie pe reţetă de 97,81 lei.

În trimestrul I 2016, în tratamentul ambulator cu medicamente compensate 100% pentru unele boli cronice, altele decât cele cuprinse în programele naţionale de sănătate, s-a cheltuit suma de 9.442.748,96 lei, reprezentând 29,88% din valoarea totală a cheltuielilor pentru medicamente în ambulatoriu.

DSC01323

comments

comments




Leave a Reply

avatar