Postul dinaintea Învierii Domnului este cel mai lung dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, fiind denumit şi Postul Mare.
Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu.
Mihai Holovate, specialist Wellness ne aduce reguli simple:
”Perioada Postului vine cu câteva limitări, atunci când vorbim despre Post trebuie să înțelegem că nu trebuie să schimbăm principiile alimentare, pentru că tot trebuie să mâncăm de trei ori pe zi și cu gustări sănătoase între mese, nu recomand mulți cartofi prăjiți. E foarte important să avem cantitatea corectă de proteină, mai ales că proteina înseamnă sațietate.”
Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral.
”Consumul de fructe și de legume este foarte recomandat, sunt legume care conțin proteină: recomand mazărea, năutul, fasolea, hrișca sunt alimente care au aport nutrițional ridicat, ajută la menținerea sănătății și ajută și la sațietate.”
Regula de bază este de a şti în ce cantitate şi cum să consumăm alimentele de origine vegetală, în aşa fel încât alimentaţia să ne ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească.
”O altă regulă de care ar trebui să ținem cont este să scoatem din alimentație produsele ultra-procesate (pateuri, crenvuști de soia) se pot înlocui cu succes cu pate-uri de linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară și acasă”.
Interviul integral este mai jos: