full screen background image

15 octombrie – “De luptat cu depresia”

doza bun     Probabil vă amintiți de lapovița de duminica aceasta. Când s-a pornit, eram pe drum. Lapoviță, mizerie, frig și nasuri roșii. Cam acestea le-am conștientizat la vederea primilor fulgi de nea amestecați cu apă. Și am avut un sentiment nedefinit, dar apăsător. Pentru că, pe cât de mult iubesc ploaia, dispusă fiind să nu mă adăpostesc sub umbrelă de ea, pe atât de mult mă indispune lapovița… Noroc cu treburile ce mai erau de făcut, ce nu mi-au lăsat timp să mă gândesc la cât de prost sau bine dispusă sunt.

Ni se întâmplă ades să avem astfel de stări. Mai ales la venirea toamnei. Cea care scurtează zilele și ne ia din lumina soarelui. Ni se întâmplă, în această perioadă, mai des să fim triști, să ne pierdem din încrederea în noi, să ne simțim lipsiți de energie și forță de concentrare, dar plini… de poftă de mâncare și anxietate. Specialiștii numesc această stare “depresie sezonieră”. Dar cum nu ne dorim aceste manifestări nici pentru scurt timp, darămite un sezon întreg, e bine de știut cum am putea evita sau alunga astfel de stări. Și dacă nu avem timp să ne ducem la un psiholog, să ne sfătuiască de bine, putem cel puțin să facem câteva lucruri ce sunt la îndemână, care să ne ajute.

Primul e legat tocmai de împuținarea luminii. Pentru că e principalul factor ce ne aduce neplăceri. Și cum nu putem schimba orbita Pământului pentru a lungi zilele și lumina, putem însă să ne străduim să prelungim expunerea la lumina naturală, atâta cât este. Plimbându-ne mai mult pe afară, chiar și când e înnorat, și sporind astfel și cantitatea de oxigen de care are nevoie creierul pentru a lupta cu efectele vremii asupra stării psihice. Mișcarea, sportul contribuie și ele la starea de bine. Dacă nu în aer liber, măcar prin sălile de sport. Efortul fizic sistematic, de minim 30 de minute, ajută la eliberarea hormonilor anti-stres.

Completăm lista de remedii cu alimentația. Deși ciocolata pare un prieten al  nostru când suntem deprimați, ar fi mai bine să renunțăm la ea, în favoarea alimentației bazate pe legume, fructe, cereale integrale, semințe și săracă în carne roșie. Studiile spun că, alimentându-ne astfel, scădem cu 30% șansele de a ne număra printre cei deprimați.

Recapitulând! Remedii împotriva depresiei sezoniere: profită cât poți de lumina naturală, fă sport măcar 30 de minute, mănâncă sănătos și spuneți în cele din urmă că e doar ceva trecător… de un sezon. Pentru că depresia poate fi trecătoare… Nu și administrarea dozelor de educație. În cazul lor, e bine a fi consecvenți.

0:00

comments

comments