full screen background image

Reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni de Interne pe 22 septembrie, pe tema crizei imigranţilor

imig3     O reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc la 22 septembrie, pe tema crizei migraţiei din Europa, fiind continuate discuţiile privind un plan de repartizare a 120.000 de imigranţi extracomunitari, relatează Radio Free Europe.

Reuniunea a fost anunţată marţi, la o zi după ce miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne nu au reuşit să ajungă la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii, care este susţinut de Franţa şi Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia şi România.

Luxemburgul, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat după întâlnirea de luni că miniştrii de Interne ar urma să aprobe un plan în acest sens la următoarea lor reuniune, din 8 octombrie.

Însă cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat că este prea târziu pentru o situaţie de criză şi a subliniat că va cere un summit de urgenţă al liderilor UE săptămâna viitoare, dacă nu sunt luate măsuri rapid.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat de asemenea că va convoca un summit al liderilor UE pentru discuţii de urgenţă, dacă miniştrii de Interne nu ajung la o soluţie.

Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că au avut loc “dezbateri aprinse” la reuniunea Consiliului JAI de luni, la Bruxelles.

Cotele obligatorii pot fi adoptate prin majoritate calificată, nu prin unanimitate, conform regulilor UE, dar acest lucru ar dovedi o lipsă de unitate pe care UE a încercat să o evite.

Vicepreşedintele CE Frans Timmermans a apreciat că numerele de imigranţi acceptate în prezent de statele membre sunt “mult prea mici” şi a avertizat cu privire la riscurile tot mai mari pentru refugiaţi odată cu apropierea iernii.

Miniştrii de Interne ai UE au reuşit să adopte luni doar un program privind distribuirea în statele membre a 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza