full screen background image

21 de lucrători „la negru”, depistaţi de inspectorii de muncă suceveni

munca la negru     În luna august, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a organizat şi desfăşurat 245 de controale, atât pe linia relaţiilor de muncă, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă.

Şeful Instituţiei, Romeo Butnariu, a informat că au fost aplicate 187 de amenzi, care au însumat la 151.300 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii specializaţi ai ITM au avut 158 de acţiuni de control, care s-au lăsat cu 58 de sancţiuni, valoarea cestora totalizând 143.00 de lei.

Inspectorii de muncă aveau să constate că patronii suceveni nu încheie contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă; unii dintre aceştia făcându-se „vinovaţi” şi de netransmiterea în termenul legal a contractelor de muncă în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, dar şi de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi repausului săptămânal.

În luna august, la 13 angajatori au fost depistate 21 de persoane care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale de angajare, sancţiunile aplicate ridicându-se la 120.000 de lei.

La fel, pe durata controalelor s-a constat că unii dintre angajatorii verificaţi nu ţin cont nici de legislaţia privind munca suplimentară, şi nici de cele referitoare la obligaţia ţinerii evidenţei muncii prestate de către fiecare salariat în parte.
Pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă, controlaţi au fost 87 de agenţi economici, în urma neregulilor descoperite, inspectorii de muncă dând amenzi în valoare de 8.000 de lei.

Printre deficienţele depistate se numără lipsa evaluării riscurilor la locul de muncă; neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie; inexistenţa instrucţiunilor proprii de sănătate şi securitate în muncă, cât şi neefectuarea controlului medical periodic.

comments

comments