full screen background image

9 septembrie – “Depre modă să vorbim …”

doza bun     Astăzi, m-am trezit cu gândul la modă. Moda din curtea școlii, dar nu numai. Mă gândeam la moda înscrierilor la şcoală. E o modă recent lansată de câțiva ani, dar care rezistă.

Să vă spun cum stă treaba pe acest segment important al modei:… Se naște copilul și toată lumea e fericită. Până într-o zi, când zâmbetul dispare pentru că toți realizează că mai sunt doar 5-6 ani și copilul va merge la școală. Bine, bine, dar la ce învățător?! Panică generală…  Până când cineva lucid preia cu calm situația… Calcul rapid, sondaj de piață, câteva interviuri prin locurile frecventate de mămici… și ursitoarele decid cine va fi d-na învățătoare, înainte chiar ca cel mic să poată rosti cuvântul lung din cinci silabe.

E drept că moda e schimbătoare, de la an la an… depinde de trend… anul trecut s-a purtat d-na învățătoare severă, care dă teme multe – semn că cel mic va face performanță.  Anul acesta se poartă d-na învățătoare deschisă spre nou și blândă. Rămâne valabil însă de la an la an un “must have”: să fie preferată de d-nul X sau de d-na Y, cu meserii ce impun respect… Așa cu siguranță va fi bună și pentru juniorul din dotare. De temperamentul copilului și stilul de lucru al acestuia, de capacitatea de a relaționa cu ceilalți… nici nu poate fi vorba încă. Important este ca d-na învățătoare să aibă reclamă bună…

Dar mă întreb… Dacă, lăsând moda deoparte, am învăța să avem răbdare. Am aștepta să-l vedem pe cel mic crescând. Am identifica, de-a lungul a cinci-șase ani, în prezența cărui tip de autoritate rezonează mai bine? Și dacă instinctul de părinte nu ne oferă certitudini, ce-ar fi să cerem o caracterizare a copilului, d-nei educatoare? (Pentru că e știut că cei mici se comportă diferit în mediul școlar de cel familial.)

O caracterizare făcută de un specialist ne-ar putea ajuta în luarea deciziei. Există și varianta în care, cu curaj, putem cere opinia unui psiholog în privința profilului de cadru didactic ce se potrivește personalității copilului nostru. Sau puțin mai simplu, dacă nu am asculta zecile de păreri ale celorlalți – care culmea, nu se aseamănă deloc – și ne-am face timp să vizităm viitoarea școală? Poate că am întâlni-o și pe d-na învățătoare spre care ne îndreptăm preferințele. Am putea să stăm de vorbă cu ea și să încercăm să o cunoaștem. Va face parte din viața copilului nostru în următorii cinci ani, cu puțin noroc.

Dacă am face acest lucru… cine știe… am lansa o nouă modă! A părinților cărora nu le pasă de modă… cel puțin atunci când vine vorba de școală…

0:00

comments

comments