full screen background image

Start în forță la Iași într-un ambițios proiect de digitalizare a regiunii Nord Est

În luna octombrie 2022 s-a dat startul Hubului de Inovare Digitală (eDIH), o structură de tip One-Stop-Shop care sprijină companiile și instituțiile din regiune să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, folosind tehnologii digitale inovative.

S-au aliniat acestei inițiative mai mulți parteneri locali și regionali, printre care Universitatea Tehnică Gh Asachi, Universitatea de Medicină și Farmacie, Cluster Imago Mol, RomSoft, Grapefruit, Webmagnat, Strongbytes, Atelierul de Idei și ADR Nord Est. Toți aceștia sunt, încă din anul 2019, parteneri ai inițiativei de transformare digitală din Regiunea Nord-Est – Digital Innovation Zone (DIZ) – sub egida căreia vor fi coordonate toate activitățile din cadrul hubului digital eDIH.

Cum poate un IMM accesa servicii de digitalizare

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe un antreprenor sau un manager de instituție care ar dori să acceseze serviciile hubului este că nu există un nivel minim de competențe digitale cerute. Un prim pas este să își declare interesul de a explora aceste servicii, fie direct coordonatorului hubului – DIZ, fie oricăruia dintre parteneri.

Următorul pas va consta într-un proces de auto-evaluare asistată a nivelului de competențe digitale de la care compania sau instituția pornește, urmând ca apoi să beneficieze de servicii personalizate, recomandări, training, sau acces la facilități de tip test-before-invest (testează înainte de a investi) – și, bineînțeles, de o evaluare finală a progreselor obținute.

„Având în vedere expertiza pe care RomSoft o are, rolul său în cadrul acestui program este de a oferi IMM-urilor locale și instituțiilor de sănătate publică acces la resurse de tip test-before-invest în domenii precum AI, blockchain, cloud și alte așa numite KETs (Key Enabling Technologies). Acest lucru înseamnă, de fapt, ca înainte să începi să faci investiții consistente în produse digitale sau noi tehnologii, să ai acces la un demo, să poți testa cum funcționează un produs similar în viața reală, și să îți dai seama dacă ar fi sau nu potrivit pentru instituția ta”, Iulia Weingold, responsabil comunicare RomSoft. 

Care sunt obiectivele proiectului

Scopul eDIH-DIZ este ca la sfârșitul celor 3 ani de implementare, IMM-urile și instituțiile care au beneficiat de aceste servicii să se afle un pic mai sus în procesul de transformare digitală, să poată introduce tehnologii prin care să își optimizeze producția, să reducă emisiile și deșeurile, să își crească avantajele competitive și să aducă noi produse și servicii pe piață, cu un impact pozitiv în societate.

Hub-ul eDIH-DIZ va evolua și el într-un ecosistem consolidat pentru acces la soluții tehnologice, parteneri de business, și know-how accelerat în domeniul competențelor digitale.

Despre proiect

„DIGITAL INNOVATION ZONE EDIH – MANUFACTURING & SMART HEALTH for better business, life and health in the North East Romania region˝ (eDIH-DIZ) este finanțat din Programul Digital Europe (DIGITAL) și Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) cu un buget de 4 milioane de Euro.

Pentru a afla cum puteți beneficia de servicii de inovare precum evaluarea maturității digitale, testare de noi tehnologii, formare și dezvoltarea competențelor esențiale pentru transformarea digitală, urmăriți https://digital-innovation.zone/.

Vă recomandăm să citiți și:

Iași, oraşul cu cei mai mulţi tineri din ţară

Domeniul IT va fi mai puțin afectat de criza economică, dar companiile manifestă precauție

comments

comments