full screen background image

Finanţări europene pentru irigaţii şi activităţile neagricole din mediul rural

Mihai Moraru     Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) anunţă publicarea ghidurilor pentru submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice-Irigaţii”; submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” şi pentru submăsura 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”.

Potrivit directorul executiv Mihai Moraru, în cadrul primei dintre submăsuri, prin proiectele depuse vor fi finanţate investiţii în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, clădirilor aferente staţiilor de pompare şi/sau în racordarea la utilităţi, inclusiv construirea/modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.

Beneficiarii sunt organizaţii sau federaţii ale organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislaţiei în vigoare.

Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anului 2015, pentru Domeniul de intervenţie „Eficientizarea utilizării apei în agricultură” este de 218 milioane de euro, 15% fiind contribuţia Guvernului României, iar 85% cea a Uniunii Europene.

Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” are ca scop, în special, crearea de noi activităţi neagricole pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor şi, în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural, acordându-se prioritate sectoarelor cu potenţial ridicat de dezvoltare.

Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 este de 44,16 milioane de euro din care 15% este contribuţie a Guvernului României şi 85%  contribuţie a Uniunii Europene.

Submăsura 6.4 „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” are ca scop stimularea mediului de afaceri din mediul rural; creşterea numărului de activităţi neagricole desfăşurate în zonele rurale; dezvoltarea activităţilor neagricole existente; crearea de locuri de muncă; creşterea veniturilor populaţiei rurale; reducerea diferenţelor dintre mediul rural şi urban; diversificarea activităţilor economice ale fermierilor sau membrilor gospodăriilor agricole prin practicarea de activităţi neagricole, în vederea creşterii veniturilor şi creării de alternative ocupaționale.

Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Submăsura 6.4 este de 57,21 milioane de euro, în proporţiile menţionate mai sus.

comments

comments