full screen background image

Plutonier din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, arestat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Viva News jand     Tribunalul Suceava a admis, marţi, propunerea formulată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași și a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a inculpatului Z.P.C., subofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

Subofiţerul este acuzat de 6 infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 C. Pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, 8 infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 din C. Pen., 12 infracțiuni de fals intelectual, prev. de art. 321 C. Pen., şi o infracțiune de folosire în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii unui folos necuvenit, prev. de art.12 lit. b din Legea nr.78/2000.

În cauză, lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ca urmare a unei informări a Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, au sesizat, în luna aprilie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, cu privire la săvârșirea de către plutonier Z.P.C. a mai multor infracțiuni.

Pe 25 iunie, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, au pus în executare două mandate de percheziţii domiciliare  – la domiciliul lui Z.P.C. şi la locul său de muncă.

Cu această ocazie au fost identificate bunuri și înscrisuri relevante în cauză.

În perioada 2014 – 2015, Z.P.C. și-a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu în scopul obținerii atât pentru sine, cât și pentru alții de foloase necuvenite.

Astfel, a falsificat înscrisuri din lucrările ce i-au fost repartizate spre soluționare în scopul nesancționării unor contravenții şi a falsificat procese verbale de contravenție urmărind însușirea ilegală a amenzilor aplicate (uneori eliberând chitanțe justificative în fals).

De asemenea, a divulgat zonele de acțiune ale organelor de poliție și jandarmerie cu privire la acțiuni de combatere a braconajului piscicol pe râul Siret, jud. Suceava, în condițiile în care chiar el practica acest gen de activitate în perioada de prohibiție, utilizând instrumente interzise la deținere (plase monofilament, harpoane, etc.)

În prezenta cauză, s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupţie – Structura Centrală și Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

comments

comments