full screen background image

Pachete de stimulente pentru tinerii întreprinzători

ajofm suceava     Tinerii vor beneficia de stimulente pentru iniţierea de afaceri şi crearea de întreprinderi mici şi mijlocii, anunţă Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.

Ea precizează că, printre măsurile de sprijin, se numără mentoratul pentru tinerii întreprinzători, subvenţiile pentru crearea de întreprinderi, dar şi cursurile subvenţionate de formare a noilor antreprenori.

Facilităţile în cauză sunt acordate sub forma unor pachete integrate, cu o finanţare de aproximativ 30.000 de euro de fiecare pachet, banii fiind disponibilizaţi din Fondul Social European sau “Iniţiativa privind ocuparea tinerilor”.

Astfel, dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare (START) are drept obiectiv stimularea înfiinţării de către tineri a unor noi întreprinderi mici şi mijlocii, dar şi îmbunătăţirea performanţelor celor existente prin creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor.

În ceea ce priveşte stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători (SRL-D), aceasta are drept scop stimularea şi sprijinirea dezvoltării firmelor nou înfiinţate (start-up), prin facilitarea accesului tinerilor la sursele de finanţare.

Pe de altă parte, mentoratul  este o măsură vizându-i pe tinerii care accesează programul pentru înfiinţarea şi dezvoltarea microîntreprinderilor de către membrii acestei categorii.

În altă ordine de idei, de menţionat este acordarea de acompaniament tinerilor cu risc de marginalizare socială.

Măsura are ca obiectiv facilitarea integrării pe piaţa muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială, adică a celor cu dizabilităţi,  de etnie romă sau a tinerilor care părăsesc sistemul insituţionalizat de creştere a copilului.

Angajatorii beneficiază lunar, pentru fiecare tânăr din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării, dar nu mai mult de  două ori valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 de lei.

În acest din urmă caz, fondurile sunt alocate din bugetul asigurărilor de şomaj.

comments

comments