full screen background image

1 iunie – “Rusalii și copii”

doza bun     Bun găsit, dragii mei!

Sper ca și cei mai pesimiști să fi început săptămâna aceasta cu zâmbetul pe buze, căci, e una specială. În care începem lucrul cu o pauză. Una din cele douăsprezece de peste an. Pentru că, potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere de muncă, de șef și eventualii colegi cu care te-ai săturat să socializezi. E zi liberă de la serviciu pentru cei mari și de la școală pentru cei mici, așa cum îi este drag românului.

Dar care este semnificația religioasă a acestei sărbători ce a mijlocit o zi de repaos?… Nu știu cât de mulți dintre românii, duși mai rar, dar și cei duși mai des, la biserică, știu. Recunosc că și eu am avut nevoie de informare suplimentară, pentru a vă spune că Rusaliile marchează momentul pogorârii Sfântului Duh peste cei 12 apostoli care au devenit “preaînţelepţi”, fiind umpluţi de “lumina, râvna şi toate harurile dumnezeieşti”. Abia după acel moment se pare că ucenicii Domnului au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor, aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Drept urmare, dragii mei, astăzi avem liber datorită Sărbătorii Rusaliilor și nu a Zilei Internaționale a Copilului. Anul acesta s-a nimerit să fie, ce-i drept, două sărbători într-o singură zi. Ambele însă sunt frumoase și merită să le marcăm. Și pentru că ei, copiii, sunt de fapt cei asupra cărora este îndreptat direct sau indirect efectul terapeutic al dozelor de educație pe care vi le administrez zilnic, nu pot să nu mă opresc mai mult la ei astăzi.

Și să-mi doresc pentru fiecare mai mult și mai bine. Și nu cu gândul la cele materiale. Ci, cu gândul de a fi mult mai curioși legat de tot ce îi înconjoară, mai îndrăzneți atunci când visează, mai generoși atunci când realizează ceva.

Toate gândurile sunt cu mai și toate râvnesc o traiectorie ascendentă. Pentru că dacă cei ce-și serbează copilăria astăzi ar reuși, ajutați de adulții de lângă ei, să fie mai altfel, în sensul bun și altruist, fiecăruia ne va fi mai bine.

Și, dacă anul acesta, tot se nimeri ca a doua zi de Rusalii să coincidă cu sărbătoarea copiilor, cine știe, poate sărbătoriții vor avea parte de lumină și râvnă mai multă și de sus, precum cei doisprezece apostoli.

Închei doza de astăzi urându-le tuturor, fie că sunt la vârsta copilărie, fie că sunt cei ce n-au uitat să se pună în mintea celor mici, cât mai mulți ani în preajma oamenilor pe care îi iubesc și de care se simt iubiți! Și cât mai multe doze de educație!

0:00

comments

comments