full screen background image

Codul Silvic intră în dezbatere în Parlament

padurea     Codul Silvic intră marți în dezbatere. În cadrul şedinţei comune dintre reprezentanţii Comisiei pentru agricultură şi cea juridică se vor dezbate noile prevederi pentru modificarea şi completarea legii, informează B1 TV.

Practic, nou cod loveşte în contrabanda şi tăierile ilegale de păduri, spune premierul Victor Ponta, motiv pentru care acesta nu susţine cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Între timp, Guvernul a emis şi un raport devastator pe tema defrişărilor ilegale. Reprezentanţii Executivului au reclamat neregulile constatate la DNA şi acuză 52 de fapte posibil de natură penală.

Întrebat de ce nu susține cererea președintelui de rreexaminare a Codului silvic, Victor Ponta a declarat: ”Pentru că este un proiect la care am lucrat foarte mult în cadrul USL, apoi ministrul Doina Pană a muncit și a finalizat, pe de o parte, radarul pădurilor care a lovit foarte mult contrabanda și tăierile ilegale. Mai departe, avem însă nevoie și de baza legală din Codul fiscal care ne ajută să oprim un tip de monopol al unei singure companii”.

Declaraţiile lui Victor Ponta vin după ce un raport al corpului de control al premierului a arătat că pădurarii au trecut de cealaltă parte a legii, în sprijinul firmelor care au tăiat, de multe ori ilegal, milioane de metri cub de masă lemnoasă. Chiar dacă lemnul era descoperit de angajații Romsilva, într-un final intra în circuitul legal al firmelor, prin documente false.

La Direcția Silvică Maramureș, de exemplu, 171 de arbori tăiați ilegal au ajuns în circuitul public, în urma a cel puțin trei infracțiuni.

Astfel, societatea Ariana SRL a tăiat ilegal arborii. Prima infracțiune. A doua – angajaţii Direcției silvice au uitat să sesizeze organele judicare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori tăiați ilegal către compania Holzindustrie Schweighofer SRL. Aceeaşi companie de care este legat şi numele preşedintelui.

Când Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Codul Silvic, au fost voci care l-au acuzat atunci că decizia sa are legatură cu interesele austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie. Şi asta pentru că argumentele firmei austriece, care se plângea într-un comunicat că va pierde bani din cauza Codului silvic, au fost preluate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de retrimitere a proiectului silvic în Parlament.

Doina Pană, fost ministru delegat al Apelor şi Pădurilor, a fost cea care a dezvăluit că modificările Codului Silvic au fost trimise de şeful statului spre reexaminare pe fondul lobby-ului făcut de compania austriacă Holzindustrie.

De cealaltă parte, abuzurile din pădurile României ar putea fi stopate, susțin ONG-urile și foștii ministri ai Mediului și pădurilor, prin adoptarea noului Cod silvic.

”A fost o luptă uriașă până când acest cod a trecut și am rămas stupefiată când el a fost întors înapoi de președintele Iohannis, motivând exact motivele prin care firma Holzindustrie făcea presiuni să nu treacă acest cod”, a declarat Doina Pană.

comments

comments