Americanii se pregătesc să aducă rachete de 600 de milioane de dolari în baza americană de la Deveselu, care asigură apărarea Europei. 44 de proiectile vor ajunge acolo, înainte de sfârşitul anului. Până atunci, România se pregăteşte să primească peste o mie de soldaţi din 21 de ţări NATO, pentru cel mai amplu exerciţiu din istoria României.
Cei peste o mie de soldaţi vor ajunge în România în mai puţin de trei săptămâni.
„Această dislocare va testa capacitatea operaţională completă a personalului meu prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele care vor fi trimise la Cincu. Exerciţiul are ca scop testarea abilităţii Comandamentului Aliat de la Napoli de a conduce o operaţiune defensivă colectivă pentru Alianţa Nord Atlantică”, spune amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului NATO de la Napoli.
Anunţul mobilizării vine în aceeaşi zi în care americanii au anunţat că rachetele de interceptare de la scutul Deveselu au intrat deja pe linia de producţie.
Cele 44 de rachete vor fi lansate de la Deveselu cu o viteză de aproape 10.000 de kilometri pe oră. Controlate din baza americană aflată în judeţul Olt, pot intercepta de la peste 500 de kilometri orice proiectil care se îndreaptă spre o ţară NATO.
Baza românească primeşte informaţii de la radarele din Polonia şi Turcia. Deja au fost făcute 25 de teste, de care generalii Alianţei s-au declarat mulţumiţi.
Apropiata deschidere a scutului antirachetă din România a stârnit însă mânia Rusiei, care a împroşcat cu ameninţări. Fără motiv, spune un amiral NATO.
„Ruşii ştiu fizică şi geometrie foarte bine. Ei înţeleg clar că acest sistem nu este o ameninţare pentru ei. Fizic, este imposibil acest lucru”, spune Mark Ferguson.
Baza militară din judeţul Olt, aflată sub comandă americană, se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare. Potrivit acordului încheiat între administraţia de la Washington şi guvernul de la Bucureşti, 200 de militari îşi vor desfăşura activitatea acolo.