IGPR a lansat, vineri, o campanie pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, aceasta având sloganul ”Nu trece dincolo!”
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, campania se derulează, la nivel național, în perioada 1 mai — 30 noiembrie a.c..
Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecințelor neacordării priorității de trecere pietonilor.
Pentru promovarea mesajului campaniei de informare au fost realizate un clip video, un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.
La conferința de deschidere organizată vineri la sediul IGPR au participat chestor de poliție Dumitru Jianu — inspector general adjunct al Poliției Române, comisar de poliție Simona Stoica, ofițer sociolog din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, precum și comisar-șef de poliție Florentin Brăcea — directorul Direcției Rutiere.
* Campania se centrează pe o serie de recomandări pentru pietoni:
Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi — drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Da-ți șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate — este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
Copii nu trebuie lăsați să traverseze singuri — ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! — copii imită comportamentul rutier al adulților.
Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool — posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!