full screen background image

1 mai – “Semnificații de început de mai”

doza bun     Bună ziua, dragii mei!

Este 1 mai. O zi cu a cărei semnificație inițială se pare că a fost pierdută, de mulți dintre noi, dacă e să ținem cont de un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Doar puțin peste o treime dintre români mai știu că pe 1 mai sărbătorim Ziua Internațională a Muncii. Celelalte două treimi consideră că aceasta este doar o zi liberă, pentru odihnă, relaxare și – bineînțeles, dacă bugetul și vremea o permit – grătar cu prietenii sau rudele. Motiv pentru care o așteaptă cu nerăbdare. Lor le reamintesc că aceasta este, de fapt, ziua în care se comemorează greva generală din Chicago, manifestație în care au murit mulți dintre muncitorii protestatari. Se reușea, atunci, scăderea timpului de lucru al unei zile la opt ore, fără scăderea salariului.

E drept că, de la 1886 încoace, vremurile s-au schimbat. Suntem beneficiarii a din ce în ce mai multe zile libere. Și nu ne supără acest lucru. Știți vorba aceea a bugetarilor și nu numai… “Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”. Toți ne prefacem… doar nivelul nostru de trai nu se preface, în niciun fel. Rămâne același, dacă nu cumva scade. O fi din cauza faptelor ce au generat
zicerea citată.

Și-acum, pentru că m-am asigurat că și celelalte două treimi știu motivul pentru care sunt liberi, am să vă vorbesc și despre alte semnificații ale zilei de 1 mai. Căci, această dată este legată, în multe țări, de tradiții închinate naturii și iubirii.

Astfel, conform tradițiilor celtice, 1 mai este Ziua Focului, sărbătorindu-se venirea verii și fertilitatea. Romanii închinau și ei această zi fertilității, cinstind-o pe Flora, zeița florilor și a iubirii.

Se păstrează, în multe țări, tradiția conform căreia persoanele care se spală astăzi cu roua de dimineață, vor avea tenul mai curat și mai frumos. Cred că aveți și dumneavoastră șansa unui ten atrăgător, mai ales dacă vă grăbiți să prindeți loc pentru grătar în zonele special amenajate.

Italienii consideră ziua de 1 mai cea mai fericită zi din an, în timp ce nemții au grijă să nu treacă ziua fără a oferi un souvenir persoanelor pe care le iubesc.

În Statele Unite, 1 Mai este și Ziua Proprietarilor de Locuințe, motiv pentru care, cei ce își doresc să facă o astfel de investiție, sunt sfătuiți să o facă.

La noi, cum bine știți, 1 mai este ziua micilor, a fumului ieșit din grătare… e ziua fără muncă. Și, dacă tot nu muncim, e timp de a face lucruri ce ne fac plăcere, împreună cu cei ce ne sunt dragi. Mai mici sau mai mari. Fără a uita, însă, să consumăm și doza de educație. Ne poate ajuta, mai ales la plecarea de la iarbă verde. Alungă amnezia și asigură un spațiu verde lăsat în urma petrecerii câmpenești, suficient de curat pentru a reveni, cu plăcere, și în weekendul viitor.

0:00

comments

comments