full screen background image

Evenimente la Rădăuţi, dedicate împlinirii a 60 de ani de la moartea lui George Enescu

GEORGE-ENESCU-60-Radauti-mai2015     Anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu.

Compozitor, violonist și dirijor de frunte, mare pianist și pedagog, Enescu a fost, poate, cel mai cuprinzător înzestrat și cel mai multilateral muzician contemporan.

Din multipla sa activitate, în care s-a afirmat cu egală strălucire, opera componistică reprezintă latura cea mai esențială și, desigur, cea mai trainică a complexei sale personalități artistice.

La cei 60 de ani de la dispariția sa, Casa de Cultură a municipiului Rădăuți se pregătește să găzduiască, pe data de 6 mai, un Recital cameral susținut de muzicienii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu.

Aflați într-un turneu în toată țara, cei doi se vor prezenta publicului cu un concert de pian la patru mâini, și vor interpreta lucrări de Enescu, Constantin Sivlestri, Alexandru Pașcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduș și alții.

Alături de ei, pe scenă va fi o expoziție itinerantă a Muzeului Național George Enescu București, cu fotografii și documente ce au aparținut compozitorului.

Pentru ascultătorii Radio VIVA FM, directorul Casei de Cultură din Rădăuţi, Ovidiu Foca, a prezentat mai multe amănunte despre acest spectacol.

Ovidiu Foca: “Va avea loc acest recital cameral – George Enescu și muzica românească, susținut de către Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, doi prieteni foarte dragi mie, de la București, doctori în muzică, cunoscuți, ca mai toți marii artiști români, și adevărați artiști români, mai mult în străinătate, decât în țară. Vor aduce cu ei și expoziția itinerantă George Enescu, de la Muzeul Național George Enescu din București. Sunt documente făcute pe roll-up-uri, care vor fi expuse pe scenă, documente, fotografii ale lui Enescu. Programul este destul de interesant. În afară de ”Rapsodia Română” opera 11, nr. 1 și 2, arhicunoscute, vor fi și piese de-ale lui Constantin Silvestri, de exemplu, ”Jocuri populare din Transilvania”, Alexandru Pașcanu – ”Sărbatoare”, Liviu Dandara –  ”Șotron” și ”De Joc”, Nicolae Brânduș, Felicia Donceanu, Sabin Păutza – ”Joc de doi din Banat”, deci va fi un recital în memoria marelui compozitor George Enescu, pentru că se împlinesc 60 de ani de la moartea sa, anul acesta. Acești doi mari muzicieni, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, sunt în zonă cu un turneu. Vor participa și la Dorohoi, la Siret, la Suceava, la Reghin vor merge mai departe de aici. Ei sunt pentru a cincea oară, dacă nu mă înșel, sau chiar pentru a șasea oară, chiar. De fiecare dată, ne-au încântat auzul în mod plăcut, pentru că sunt niște oameni deosebiți și știu să transmită ceea ce cântă. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Cultură”.

Biletele costă 15 lei pentru adulți, iar pentru elevi și studenți ,doar 5 lei, și sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a municipiului Rădăuți.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments