full screen background image

Primarii vor fi desemnați într-un singur tur, iar președinții CJ vor fi aleși de consilierii județeni

sectie-votare     Senatul a adoptat proiectul de lege care privește alegerile locale, astfel încât primarii vor fi aleși într-un singur tur, iar consilierii județeni vor alege președinții consiliilor județene.

Proiectul de lege a primit 114 voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri.

Președinții consiliilor județene, vicepreședinții și viceprimarii vor fi aleși prin vot secret de consiliul județean. În ceea ce privește demiterea lor, aceasta se poate realiza cu voturile motivate a două treimi din numărul total de consilieri județeni, scrie Mediafax.

Pe de altă parte, primarii se vor alege într-un singur tur, ca în prezent, dar candidaturile vor trebui însoțite de liste care să conțină cel puțin 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

O altă prevedere a proiectului de lege indică faptul că toate cheltuielile aferente procesului electoral se vor recupera de la bugetul de stat, dar și că se va implementa un registru electoral pentru monitorizarea prezenței la vot și a votului cetățenilor.

Altfel, dacă un consilier părăsește partidul pe lista căruia a candidat, diferența este că prefecții vor constata încetarea mandatului, nu consilierii, așa cum era prevăzut în lege până acum.

Proiectul modifică trei legi și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

comments

comments