full screen background image

Bărbat din Suceava, înşelat la cumpărarea unui produs on-line

internet     Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora.

În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată.

Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale.

Miercuri, la ora 13.00, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată, de un bărbat, de 56 de ani, din localitate, cu privire la faptul că, în data de 9 aprilie, a comandat, de pe un site de vânzări, o placă de bază pentru un telefon, contra sumei de 470 de lei

Pe 14 aprilie, când a primit coletul, a constatat că obiectul comandat este nefuncţional.

Fiind audiat reclamantul, aceasta a declarat că a comunicat cu persoana care a postat anunţul pe site-ul respectiv, doar prin mesaje pe acel site.

Coletul, conţinând o placă de bază, i-a fost expediat la data de 14 aprilie, printr-un serviciu de curierat.

La aceeaşi dată, prin acelaşi serviciu, a achitat contravaloarea plăcii de bază, respectiv suma de 470 de lei, iar în momentul în care a verificat-o, la un service specializat, i s-a comunicat că nu este funcţională.

Deşi partea vătămată  a încercat să contacteze persoana care i-a vândut placa de bază, aceasta nu a mai răspuns mesajelor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs acestor mesaje care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni.

Pagubele sunt de multe ori mari, iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.

Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

Nu doar ,,metoda accidentului” sau „păcăleala” prin sms fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la „negru”, achiziţionarea de bunuri prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului sunt tot atâtea cazuri ce vă pot lăsa cu buzunarele goale.

Tocmai de aceea, poliţiştii atrag încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător.

comments

comments