full screen background image

Ministrul Mediului: Reexaminarea Codului Silvic trebuie urgentată

gratiela gavrilescu    Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Graţiela Gavrilescu a lansat miercuri un apel public către parlamentari să reexamineze de urgenţă proiectul Codului Silvic, trimis pentru revizuire de preşedintele Klaus Iohannis.

În apelul către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar şi către parlamentarii care urmează să îşi exprime votul asupra Codului Silvic, ministrul Gavrilescu cere “includerea pe ordinea de zi şi reexaminarea în regim de urgenţă a legii, astfel încât Codul Silvic să poată fi retransmis preşedintelui spre promulgare în cel mai scurt timp”, informează Mediafax.
Gavrilescu spune că proiectul noului Cod Silvic a fost discutat de specialişti şi de întreaga clasă politică de mai bine de trei ani, până în februarie când a fost adoptat de Parlament.
“Noul Cod Silvic vine cu o serie de articole importante care au rolul să pună capăt monopolurilor mari în domeniul prelucrării lemnului şi să determine intrarea în normalitate a suprafeţelor de păduri deţinute de micii proprietari din ţară”, afirmă ministrul.
Şi organizaţia neguvernamentală WWF România transmite într-un comunicat că blocarea Codului Silvic “ameninţă pădurile şi comunităţile locale”.
“Ultima versiune a Codului Silvic datează din 2008, în condiţiile în care în Uniunea Europeană şi la nivel global avem de a face cu noi reguli şi principii privind gestionarea durabilă a pădurilor, pe care legislaţia românească nu le include în totalitate. (…) astăzi statul român deţine mai puţin de jumătate din pădurile ţării. Ritmul degradării pădurilor este extrem de alert, în antiteză cu ritmul creşterii pădurilor (un ciclu de producţie este de aproximativ 110 ani)”, potrivit WWF România.

comments

comments