full screen background image

Trei tineri din Vatra Dornei care şantajau minori, identificaţi si retinuţi de poliţişti

arestat     La începutul lunii martie 2015, poliţiştii de prevenire din cadrul IPJ Suceava au iniţiat un nou Program de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor care se va desfăşura până la finele anului 2015.

Pentru implementarea acestui program la nivelul unităţilor de învăţământ, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, poliţiştii de proximitate şi cei de ordine publică au desfăşurat peste 300 de acţiuni în şcoli pentru identificarea unor probleme cu care se confruntă elevii dar şi a unor riscuri şi vulnerabilităţi.

Astfel, în urma desfăşurării acestor acţiuni de informare şi cunoaştere, la data de 17 martie, poliţiştii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei s-au sesizat despre faptul că, în cursul lunii martie, mai mulţi elevi ai unei instituții de învățământ din localitate au dat diferite sume de bani unor tineri din localitate, care i-au amenințat cu acte de violență.

Joi, în urma activităților întreprinse de polițiști, s-a reușit identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor ca fiind 5 tineri, cu vârste între 17 și 20 de ani,  toți din municipiul Vatra Dornei.

Aceştia au recunoscut faptul că, în perioada 10 – 16 martie, prin amenințarea cu acte de violență, au solicitat de la mai mulți tineri sume de bani cuprinse în 5 lei și 10 lei, iar elevii le-au dat sumele de bani solicitate.

În baza probatoriul administrat, cei 3 suspecți majori, au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, după care au fost prezentați Judecătoriei Vatra Dornei, care a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, pentru doi dintre aceștia, iar față de cel de 18 ani a dispus măsura controlului judiciar.

Față de unul dintre cei doi minori de 17 ani s-a dispus măsura arestului la domiciliu, iar față de celălalt urmează  să se pronunțe Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Cei trei inculpații au fost încarcerați în arestul I.P.J. Suceava.

Poliţiştii recomandă încă o dată părinţilor să aibă o relaţie deschisă şi constructivă cu minorii pe care îi au în grijă şi întreţinere, astfel încât modificările comportamentale generate de expunerea la riscurile victimale  să fie din timp observate pentru luarea măsurilor necesare.

Totodată, li se solicită tinerilor să sesizeze de îndată astfel de situaţii, astfel încât poliţiştii să poată dispună măsurile legale.

comments

comments