Pâine, paste, cereale pentru mic dejun – pe toate le-am putea pune în aceeaşi categorie, dar lumea consumă mai ales pâine, sub diverse forme.
Toţi savurăm cu plăcere, măcar o felie de pâine pe zi, dar, vă spunem drept, unele plăceri ar trebui rărite sau chiar evitate.
Ce conţine pâinea?
Ovidiu Sfetcu, directorul Sport Center Suceava, le-a vorbit ascultătorilor Radio VIVA FM, alături de matinalii Andrada şi Călin, despre efectele nocive ale pâinii.
”În primul rând, acest aliment de bază conţine gluten; este o proteină găsită în grâu, dar nu numai, ce irită sistemul digestiv, atât la om, cât şi la animale, şi nu doar în cazul celor cu boală celiacă (intoleranţă la gluten).
Mai apoi, trebuie să vorbim despre amilopectina de tip A, care creşte grăsimea abdominală şi nivelul de estrogen.
Există studii care arată că femeile cu o dietă bogată în cereale au un risc crescut pentru cancer la sân.”
Pe de alta parte, numeroase studii ale nutriţionistilor au arătat că pâinea conţine anumite componente dăunătoare sănătăţii pe termen lung.
Riscul apariţiei diabetului de tip 2 este ridicat, valorile colesterolului pot creşte la cote alarmante şi, astfel, apare riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Făina folosită pentru obţinerea pâinii este procesată, şi, în acest fel, produsul va fi sărac în nutrienţi şi fibre. Astfel, sistemul digestiv este îngreunat, iar pe termen lung intreg metabolismul va fi afectat.
Ovidiu Sfetcu: ”Totuşi, dacă vă doriţi fibre, acestea pot fi obţinute cu uşurinţă prin consumul de legume, nuci, seminţe şi fructe. Contează calitatea şi provenienţa fibrelor consumate. Nu toate fibrele sunt sănătoase.”
Totodată, matinalii, împreună cu Ovidiu, s-au gândit să dea un abonament, valabil o lună de zile, la Sport Center Suceava, ascultătorului care le va trimite cea mai bună, cea mai originală şi sănătoasă reţetă, dar care, atenţie!, să nu conţină nici cea mai mică firmitură de pâine!
Mesajele le puteţi trimite pe adresa www.facebook.com/vivafm.ro, până la sfârşitul acestei săptămâni.