full screen background image

Şeful Direcţiei Agricole, Vasile Costan: “Vrem, nu vrem, trebuie să ne întoarcem la agricultura planificată”

vasile costan viva     Şeful Direcţiei Agricole a Judeţului Suceava, Vasile Costan, crede că, pentru a obţine rezultate bune, fermierii trebuie să se asocieze în cooperative.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, joi, la Radio VIVA FM, Costan a prezentat câteva dintre beneficiile unor asemenea asocieri.

Costan: “Ce rol are cooperativa? De a vinde marfa fermierilor. Dacă ai, încă din decembrie, un contract pentru producţia pe care o s-o recoltezi în toamnă, în septembrie, când semeni în pământ ştii cam ce cheltuieli ai avut, ştii cât trebuie să scoţi şi ce profit o să ai. Şi atunci, vezi dacă merită să mergi pe acea cultură. Dacă se unesc mai mulţi fermieri în cooperative, atunci se pot face contracte mai mari şi creşte plus valoarea în buzunarele fermierilor. Iar, foarte important, traderul să fie fermierul.”

“Vrem, nu vrem, trebuie să ne întoarcem la agricultura planificată”, a spus Vasile Costan.

Suprafaţa agricolă a judeţului Suceava este de 347.632 ha, din care 90.512 păşuni, fâneţe – 74.000, livezi – 2.900, teren arabil – 179.000.

Fermierii mari suceveni se îndreaptă mai mult spre culturile tehnice, bine plătite, cum ar fi cele de soia sau de rapiţă.

Costan: “Din discuţiile pe care le-am purtat cu marii fermieri din judeţ, a reieşit că ei preferă mai mult culturile tehnice, pentru că sunt bine plătite. Este vorba de soia şi rapiţă (aici au fost probleme, din cauza gerului din iarnă.”

comments

comments