full screen background image

Moldova: Noul guvern încearcă să stabilizeze situația pe piața valutară

Chiril Gaburici     Noul cabinet de miniștri de la Chișinău condus de premierul Chiril Gaburici s-a întrunit joi în prima sa ședință, pentru a examina în special situația creată pe piața valutară ca urmare a deprecierii accentuate, în ultimele săptămâni, a leului moldovenesc, informează mass-media locală.

În cadrul ședinței, premierul Gaburici a cerut să fie luate măsuri pentru depășirea consecințelor instabilității politice și economice din ultimul timp, în contextul în care formațiunile politice parlamentare au reușit cu greu să formeze un guvern după alegerile de la 30 noiembrie, iar bugetul pe acest an este încă în fază de proiect.

Totodată, șeful guvernului de la Chișinău a anunțat că săptămâna viitoare vor fi reluate discuțiile cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, pentru a fi analizate posibilitățile de colaborare pe viitor.

Situația de pe piața valutară a fost discutată în cursul dimineții și în cadrul unei reuniuni a parlamentului convocate în regim de urgență de șeful legislativului, Andrian Candu. Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și premierul Chiril Gaburici au dat asigurări în fața deputaților că primele măsuri pentru stabilizarea pieței valutare au fost deja luate și că acestea aduc deja rezultate.

Leul moldovenesc s-a depreciat puternic în ultimele zile, ajungând la cea mai joasă cotație în raport cu euro și dolarul de la lansarea sa pe piață. De la începutul acestui an, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 30% față de dolar și euro. Pentru stabilizarea cursului monedei naționale a Republicii Moldova, Banca Centrală a anunțat marți creșterea ratei de referință de la 8,5% la 13,5 %.

Guvernul condus de Chiril Gaburici a fost învestit miercuri de parlament cu voturile deputaților din coaliția minoritară, formată din Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat, și cu sprijinul comuniștilor.

comments

comments